Foto: Kjell Gustafsson/SVT Bild/Skärmdump

Ensamma får fira jul – hemma hos Umeåfamilj

Uppdaterad
Publicerad

Många får fira julen ensamma långt från sina närstående. Efter ett initiativ från Umeåbon Jenny Söderholm kommer hon nu att fira jul i sitt nya hus tillsammans med ett stort antal personer – som tackat ja via Blocket.

Jenny Söderholm från Umeå ska flytta till ett nytt hus i december. För att fira det bjöd hon via annons-sajten Blocket in ensamma att fira jul med henne och hennes familj – och gensvaret blev enormt.

– Det är jättehäftigt, många har hört av sig, både familjer som känner sig ensamma och vill vara med oss. Men också sådana som vill hjälpa till med mat och julklappar, säger Jenny Söderholm.

Gemensamt firande

Jenny har i många år funderat på vad man kan göra för att hjälpa människor som känner sig ensamma vid stora högtider. I samband med att familjen flyttar till nytt hus i Degernäs utanför Umeå bjöd hon via Blocket in till gemensamt firande.

– Vi erbjuder god mat och julgodis, Kalle Anka på TV, bra julmusik och riktig julstämning, skriver hon i annonsen. Hon vände sig i första hand till ensamstående föräldrar med barn som inte har ekonomi att ordna eget julfirande, och hon tänkte välja ut en familj bland de sökande.

Letar större lokal

Men ett problem som uppstått är att så många familjer hört av sig att de inte kommer rymmas i huset i Degernäs. Jenny menar att det är helt omöjligt att välja bort någon.

– Redan har tre familjer berört mig så mycket att jag inte kan säga nej, nu letar jag större lokal i Degernäs, säger Jenny, som lagt ut en krok om att få hyra Missionshuset i byn. Flera har också hört av sig och vill hjälpa till.

– De känns verkligen som att många vill hjälpa dem som är ensamma, men att man inte vet riktigt hur, det här kanske är startskottet för något större i samhället, säger Jenny Söderholm.

Fullt klart är redan att det blir en annorlunda jul för Jenny Söderholm och hennes familj i Degernäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.