Fakta: Ett unikt projekt i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

De nya kolesterolsifforna kommer från de så kallade MONICAprojektet är en världsomspännande hälsoundersökning som fortfarande lever kvar i Västerbotten och Norrbotten.

Det unika med Västerbotten är att man har data ända från hälsoundersökningar ända sedan 1985. Det var då som landstinget i Västerbotten beslutade att utveckla en modell för att förebygga bl.a. hjärt och kärlsjukdomar.

Kallades Norsjöprojektet

Syftet var att få folk att anamma mer hälsosamma vardagsvanor för att påverka viktiga riskfaktorer bakom hjärtinfarkter, slaganfall och diabetes. Modellen, som utvecklades i Norsjö och kallades då Norjsöprojektet. Sedan började man undersöka befolkningen i hela länet.

Hälsoundersökningar

Varje år erbjuds alla länets 40-, 50- och 60-åringar till en hälsoundersökning. Undersökningen, som består av en medicinsk del med provtagning av blodtryck, blodfetter och sockerbelastning. Vikt och längd för bestämning av BMI – Body Mass Index. Dessutom ingår en enkät som handlar om livssituation, social situation, familje- och arbetsförhållanden, mat- och alkoholvanor, fysisk aktivitet, tobak och snus.

Tillsammans med en distriktssköterska förs ett hälsosamtal utifrån resultaten och hälsoundersökningen mynnar i en personlig hälsoprofil. Den här hälsoundersökningen kallas Västerbottens hälsoundersökning.

Längst i världen

MONICA-projektet går ett steg längre. Man kallar slumpmässigt 250 peroner i varje åldersintervall mellan 30, 40, 50, och 60 år, till en undersökning vart femte år. Undersökningen görs både i Västerbotten och Norrbotten. Man har data sedan 1985, där man registrerat stroke och hjärtinfarkt och gjort hälsoundersökningar.

Huvudsyftet är att belysa den långsiktiga utvecklingen av hjärtkärlsjukdomar och diabetes, och hur riskfaktorer för dessa förändras i befolkningen under lång tid .

MONICA – projektet i Västerbotten är den hälsoundersökning som pågått längst i världen.

Ulf Karlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.