Flera politiker har fått hotfulla brev. Foto: TT.

Flera politiker hotas via brev – Säpo kopplas in

Uppdaterad
Publicerad

Flera högt uppsatta politiker i Skellefteå har fått hotfulla brev. Mycket tyder på att breven är skrivna av en och samma person. Nu har Säkerhetspolisen kopplats in.

Brevet som anlände i onsdags inleds med: ”Du är ansvarig”. Sedan följer en beskrivning där kriminella ställs mot äldrevård. Invandrare beskrivs som brottslingar och att stadens unga blir lurade att sälja droger.

”Bort med dom här, annars ordnar vi det själva”. Sista meningen i brevet fick politikern att gå till polisen.

– Vi ska inte behöva acceptera att få sådana här brev, det ska ingen annan göra heller, säger politikern som vill vara anonym.

Flera politiker har hotats

Brevet är nu polisanmält som ofredande.

När kommunalrådet Lorents Burman (S) får höra om brevet har han en fråga:

– Är det handskrivet?

Det visar sig att flera politiker fått brev i samma stil. Mycket tyder på att breven kommer från samma person. Inget av dem är undertecknat med namn.

En partiföreträdare berättar att politiker i hans parti fått ett tiotal liknande brev de senaste fyra åren. Samtliga har skickats till Säkerhetspolisen.

– De säger att de kanske inte kan göra så mycket i det enskilda fallet, men att det är viktigt för att lägga ett mönster över säkerhetsläget, säger partiföreträdaren.

Många känner sig hotade

Nära hälften av landets politiker, 47 procent, uppger att de känt sig hotade i en enkät gjord av Sveriges kommuner och landsting (SKL) våren 2016.

En av de drabbade under förra året är just Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S). Han fick i april sin garageuppfart täckt av nazistisk propaganda. Även den händelsen polisanmäldes.

– Sedan har jag egentligen inte hört något om det, säger kommunalrådet.

Kommunens säkerhetsansvarig berättar att högt förtroendevalda genomgår en utbildning i hur hot ska hanteras.

– Vi uppmanar alltid till polisanmälan, säger säkerhetsansvarig Patrik Nilsson.

Ökad säkerhet i kommunhuset

Säkerheten i kommunhuset har till viss del stärkts med låsta dörrar de senaste åren.

– Vi har inte riktigt öppet till kommunledningskontoret längre. Det fanns en otrygghet bland de anställda, säger Lorents Burman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.