Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är fantastiskt” – se glädjen och aktiviteterna när gammal och ung firar påsk tillsammans. Foto: Berno Jonsson/SVT

Förskolebarnen i Lycksele besöker gruppboendet – här firar de påsk tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Med jämna mellanrum besöker barn från förskolan Norräng i Lycksele de äldre på gruppboendet Ventilen. Tillsammans leker och fikar de tillsammans.

– Det här är ett riktigt win-win koncept. Det är härligt att se glädjen hos både barn och äldre, säger Magnus Arvidsson, rektor på förskolan.

Ventilens gruppboende i Lycksele har startat upp ett samarbetsprojekt med en avdelning på Norrängs förskola. Varannan vecka besöker förskolebarnen gruppboendet under två timmar.

Projektet som startade i mars beskrivs som en succé hittills.

– Barnen får lära sig respekt och att visa hänsyn. Vi får en vi-känsla i kommunen när två verksamheter möts. Barnen får också en bättre förståelse över livets gång när de får möta människor i olika skeende i livet, säger Magnus Arvidsson.

”Sover väldigt bra”

På gruppboendet har man sett att besöken fått en positiv effekt hos de äldre.

– Vi jobbar mycket med aktiviteter och det här är en av aktiviteterna. Vi kan se att våra boende sover väldigt bra och har väldigt låg dos av antidepressiva läkemedel. Det måste betyda att vi gör något rätt, säger Ulrika Lindberg Persson, enhetschef på Ventilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.