Genrebild. Foto: TT

M-förslag om magsjukevaccin fick ja

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas interpellation om att barn ska vaccineras mot magsjukeviruset rotaviruset fick idag ett enhälligt ja i landstingsfullmäktige. Nu ligger förslaget om att lägga till vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet hos regeringen.

I januari lade Moderaterna en interpellation om att vaccin mot rotaviruset skulle läggas in i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, och idag fick förslaget ja i landstingsfullmäktige. Nu har Folkhälsomyndigheten också lämnat en utvärdering till regeringen som styrker förslaget om vaccintillägget.

Inom en snar framtid är det alltså sannolikt att regeringen kommer rekommendera landstingen att barn ska vaccineras mot magsjukeviruset.

– Det känns jättepositivt, om inte annat bra för alla föräldrar som förhoppningsvis slipper få magsjuka barn, eller i alla fall mindre sjukdomar av rotaviruset. Så vi hoppas det införs så snabbt som möjligt, säger Niklas Sandström (M), landstingets oppositionsråd efter dagens besked.

Skulle minska samhällskostnader med 120 miljoner

I början av året gick Folkhälsomyndigheten ut med att samtliga barn i Sverige bör vaccineras mot rotaviruset, som orsakar en slags magsjuka hos barn och vuxna. Om barn skulle vaccineras mot detta på BVC skulle samhället få minskade kostnader på 120 miljoner per år.

– Vi skulle spara mycket på det samhällsekonomiskt, men även landstinget skulle vinna på det. Vi skulle slippa vårda barn för magsjukeviruset och då kan dessa platser användas av andra sjuka barn, säger Niklas Sandström (M) till SVT Nyheter Västerbotten när partiet ställde frågan i interpellationen i januari.

Regeringen väntas rekommendera vaccinationen

Nu har alltså Folkhälsomyndigheten lämnat svar till regeringen som i sin tur väntas rekommendera vaccinationen som en ny del i det allmänna vaccinationsprogrammet till landstingen.

När tror du att det här kan bli helt klart?

– Man kan bara spekulera, men det bör inte ta allt för lång tid om ingen är kritisk till detta, säger Niklas Sandström och tillägger:

– Det känns positivt att vi var så eniga på landstingsfullmäktige idag och att det finns en så bred politisk samsyn i de här frågorna. Speciellt med en president i USA som sprider osanningar om vaccinationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.