Förslaget: Norrland blir ett län

Uppdaterad
Publicerad

I dag lämnade den så kallade indelningskommittén över sitt förslag på nya storregioner till regeringen. De vill att de fyra nordligaste länen ska slås ihop till ett.

Beskedet var inte oväntat, redan i mars presenterades ett diskussionsunderlag med samma karta. Hela Sverige ska delas in i sex storregioner som ska ersätta 21 län. 

Störst till ytan blir Norrlands län med 44 kommuner och 880 000 invånare. Där ska Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen ingå.

Storregion

Norrland först ut

Kommittén, med Barbro Holmberg (S) i spetsen, gör bedömningen att de norrländska länen kan gå samman till ett län redan år 2018 och till ett landsting år 2019. Alternativet hade varit att vänta till år 2023.

– Det är inte en total politisk enighet i dessa län. Men som helhet har vi gjort bedömningen att det finns en acceptans för den här indelningen, säger Barbro Holmberg.

Det är regeringen som tillsatt utredningen och som nu kommer att formulera en proposition som sedan riksdagen ska fatta beslut om.

Förslaget läggs alltså fram trots att det i norr bland annat riktats kritik mot att medborgarna inte fått tycka till och att avstånden blir långa till ett gemensamt parlament.

– Jag är orolig att Jämtland skulle hamna i en strykklass i ett stornorrland, sa regionpolitikern Eva Hellstrand (C) tidigare i år.

Inget besked om residensstad

En annan fråga som diskuterats, och där politikerna i norr inte är överens, är var den nya residensstaden ska ligga. Utredarna väljer att inte ta ställning.

– Vi har föreslagit alla fyra nuvarande residensstäder och överlämnar nu beslutet till regeringen, säger Barbro Holmberg.

På plats vid presentationen i Stockholm var Storumans kommunalråd Tomas Mörtsell (C) som representerade Norrlands län.

– Den stora förändringen i norr blir att samla de regionala utvecklingsfrågorna och bli en starkare aktör. Jag tror att förberedelsearbetet kommer i gång rätt omgående, säger Tomas Mörtsell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet