Foto: TT/SVT

Försvaret stoppas från nationaldagsfirande

Uppdaterad
Publicerad

Vid nationaldagsfirandet på Gammliaområdet i Umeå, ville försvarsmakten finnas på plats med aktiviteter. Det ville däremot inte arrangörerna. Beslutet väcker kraftiga reaktioner bland annat i sociala medier.

Nationaldagsfirandet på museets område på Gammlia i Umeå, är ett samarrangemang med Umeå kommun.

Firandet har ett mångfaldstema, och innefattar bland annat välkomnandet av nya medborgare. Och det är i det sammanhanget som museet tillsammans med Umeå kommun kommit fram till att Försvarsmakten inte ska få vara med i årets program.

Nationaldagsfirande på Gammlia i Umeå

– Det var en magkänsla. Tyvärr är det ju så att många nya svenskar kommer från traumatiska förhållanden. Det kändes inte rätt att ha militärfordon på området, säger Lillemor Elfgren, som är programsamordnare på Västerbottens museum.

Starka känslor

Tanken från Försvarets sida var enligt ett mail som sprids på Twitter, att det årliga firandet av Garnisonens dag skulle sammanfalla med nationaldagsfirandet på Gammlia i Umeå.

Enligt Lillemor Elfgren på Västerbottens museum, har dialogen med Försvaret i frågan varit odramatisk. Däremot har beslutet väckt starka reaktioner i den twittertråd där brevet – som skickats internt inom Försvarsmakten – publicerats.

”Så otroligt kränkande mot landet, svenska försvarsmakten, oss alla.” skriver en användare.

”Oroande, djupt oroande. Anser Umeå kommun (verkligen) att försvaret inte är välkomna på nationaldagen?”, skriver en annan.

”Skrämmande, FM blir mer och mer distanserat från det vanliga samhället. Det är en farlig utveckling.”, är också en synpunkt.

Bra med synpunkter

Lillemor Elfgren menar att nationaldagsfirandet väcker synpunkter varje år.

– Det brukar komma synpunkter på att det är för internationellt till exempel, och det är bra att folk har synpunkter, det betyder att man bryr sig. Vi måste göra val, allt får inte plats, men vi utesluter inte att göra något tillsammans med Försvarsmakten i något annat sammanhang, säger hon.

Anders Ågren (M), kommunalråd i Umeå, rasar mot detta på sin facebooksida:

Detta är bara pinsamt och helt felriktat. Jag skäms! Svenska försvaret är en fin symbol för ett fritt och demokratiskt Sverige! Beslutet, var det nu är taget, måste omgående omprövas! skriver han.

Fler M-politiker reagerar

Moderate riksdagsledamoten Edward Riedl, har skickat ett pressmeddelande med anledning av beslutet.

– Självklart ska försvaret delta i nationaldagsfirandet. De är yttersta garanten för vår fred och frihet och de bidrar till fred och stabilitet i en orolig omvärld, skriver Edward Riedl.

– Detta besked gör mig rent ut sagt förbannad, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nationaldagsfirande på Gammlia i Umeå

Mer i ämnet