Foto: TT/SVT

Försvaret välkomnas på nationaldagen

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten nekades att delta på nationaldagsfirandet i Umeå. Anledningen var att nyanlända kunde ta illa upp om dom såg militärfordon. Men nu har politikerna ändrat beslutet.

För en tid sedan nekades försvaret att delta i firandet på Gammlia i Umeå eftersom nyanlända kan ta illa upp om dom ser militärfordon. Efter det uttalandet drog en stormig och hetsig debatt igång på sociala medier och hot riktades mot Västerbottens museum.

Inga militärfordon på platsen

Idag träffades kommunfullmäktiges presidium för att diskutera frågan. Och nu ändras beslutet.

Nationaldagsfirande på Gammlia i Umeå

– Försvarsmakten kommer att delta i nationaldagsfirandet, säger Sven-Olov Edvinsson (C).

Enligt Edvinsson var det aldrig aktuellt med några militärfordon på Gammlia. Försvaret kommer att ha helt andra uppgifter. Hemvärnets musikkår kommer att spela och den svenska fanan kommer att överlämnas till personer som ska uppmärksammas.

Eventuellt kommer personal från skyddscentrum att informera om dess verksamhet och visa upp vissa hjälpmedel.  Imorgon kommer arrangörsgruppen och skyddscentrum träffas för att spika programmet.

– Det är olyckligt att det har blivit så här och att det har blivit en diskussion om nya medborgare.

Bekymmersam debatt

Känns allt bra nu?

– Ja, det tycker jag. Det blev en höna av en fjäder. Debatten på sociala medier blev förfärligt bekymmersam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nationaldagsfirande på Gammlia i Umeå

Mer i ämnet