Foto: TT/SVT

Hot riktas mot Västerbottens museum

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten nekades att delta på nationaldagsfirandet på Gammlia i Umeå. Nu har Västerbottens museum hotats.

– Vi uppfattar det så, säger Anki Berg, informatör på museet.

Förra veckan skrev SVT Nyheter Västerbotten om nationaldagsfirandet på Gammlia i Umeå. Försvarsmakten ville delta i firandet och visa upp sin verksamhet. Men kommunen och museet sa nej:

– Tyvärr är det så att många nya svenskar kommer från traumatiska förhållanden. Det kändes inte rätt att ha militärfordon på området, sa Lillemor Elfgren, på Västerbottens museum.

Hoten har polisanmälts

En stor debatt blossade upp kring detta. Västerbottens museum har fått hundratals kommentarer digitalt.

– Vi uppfattar och tolkar en del av dom som hot, säger Anki Berg, informatör på museet.

– Sedan är det upp till polisen att bestämma om det är hot eller inte, säger hon.

Idag har man polisanmält hoten.

Hur har personalen tagit detta?

– Det är klart att personalen tycker att det är jobbigt och obehagligt. Vi är inte vana vid ett drev som det här nu har blivit. I ovanan finns ett obehag och en oro, säger Berg.

Bekvämt att hota anonymt

Vad tänker ni om att det blivit en så stor grej av detta?

– Det var ingen stor fråga hos oss. Vi har fått lära oss baksidan av sociala medier.

– Vi tar det här på allvar. Men många hot kommer säkert från någon bekväm person som gömmer sig bakom en skärm. Det är ingen som har besökt oss och tagit upp frågan, säger Anki Berg.

Nästa vecka ska frågan diskuteras av kommunens representanter. Ledande politiker har krävt att försvaret ska välkomnas och därmed kan beslutet ändras.

Polisen bekräftar att en polisanmälan har kommit in idag från personal på Västerbottens museum. Polisen kommer att rubricera detta som ofredande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.