Foto: TT/SVT

Försvarsmakten välkomnas till nationaldagsfirande

Uppdaterad
Publicerad

Efter Västerbottens museums beslut om att inte tillåta försvaret att delta under nationaldagsfirandet på Gammlia har många upprörda känslor synts på sociala medier. Nu menar kommunfullmäktiges vice ordförande att arrangörerna agerade felaktigt.

Sven-Olov Edvinsson, vice ordförande i kommunstyrelsen, är en av dem som bär det politiska ansvaret för nationaldagen i Umeå tillsammans med övriga kommunfullmäktiges ordföranden. Inför planerandet av nationaldagsfirandet kom aldrig Försvarsmaktens förfrågan på tal vid ordförandemötet. Sven-Olov Edvinsson (C) menar nu att arrangörernas nekade var felaktigt.

– Ambitionen har varit att ha ett fräscht program. Vi har inte hunnit ta upp frågan om Försvarsmakten för diskussion. När vi senast hade möte diskuterades bara upplägget i stort, inte enskilda programpunkter, säger Sven-Olov Edvinsson.

Nationaldagsfirande på Gammlia i Umeå

Efter arrangörernas nekande har upprörda känslor blossat upp på sociala medier. Edvinsson menar nu att det aldrig var frågan om att utesluta Försvaret från firandet.  

– Alla ordföranden är eniga om att Försvarsmakten ska få delta och det har aldritg varit en fråga om att utesluta dem. Det är ytterst olyckligt att arrangörerna nekade dem, det var felaktigt. Argumenten som framförts, att det inte skulle passa sig stämmer inte. Jag tror inte för ett ögonblick på att det skulle störa någon.

Vid nästa ordförandemöte som planeras äga rum den 20 april kommer man att bjuda in Försvarsmakten till att delta:

– Vi kommer under nästa möte att officiellt bjuda in Försvarsmakten till nationaldagsfirandet, enda anledningen till att vi skulle behöva säga nej är om det skulle bli fråga om tidsbrist. säger säger Sven-Olov Edvinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nationaldagsfirande på Gammlia i Umeå

Mer i ämnet