Foto: TT/SVT

(S) öppnar för försvarsnärvaro på nationaldagen

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har debatten om nationaldagsfirandet på Gammlia i Umeå varit het. Nu öppnar kommunalrådet för en ändring av beslutet om att inte låta försvaret delta.

Socialdemokraterna i Umeå öppnar för en ändring av det uppmärksammade beslutet om att försvaret inte är välkomna till det traditionella nationaldagsfirandet:

– Jag tycker att det är viktigt att försvaret finns med i sådana här sammanhang och tycker inte att det är provocerande.

Nationaldagsfirande på Gammlia i Umeå

SvD: Så du säger inte bestämt nej till en förändring av beslutet?

– Nej, absolut inte, säger kommunalrådet Hans Lindberg (S) till  Svenska dagbladet.

”Olycklig mediedebatt”

Hans Lindberg är på statsbesök i Xian i Kina och har inte uttalat sig under de senaste dagarnas debatt om nationaldagsfirandet. Under lördagen kommenterade han händelserna på sin blogg:

”Vill börja med att säga att försvaret är och har varit en viktig del för det svenska samhället. Det har en stor roll att spela.” – skriver han och fortsätter:

”Det är bra att ständigt föra en diskussion, men det har blivit olyckligt i de senaste dagarnas mediedebatt om försvarets roll. Ser fram emot att kunna prata med folk på plats när jag väl är hemma igen.”

SVT Västerbotten har sökt Hans Lindberg, ännu utan resultat.

Här kan du läsa Hans Lindbergs blogginlägg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nationaldagsfirande på Gammlia i Umeå

Mer i ämnet