Foto: SVT/TT

”Många har tagit jäkligt illa upp”

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommuns och Västerbottens museums beslut att inte tillåta försvaret att delta under nationaldagsfirandet på Gammlia rör upp känslor också inom Försvarsmakten. Enligt en anonym källa med insyn i ärendet, är det många inom försvaret som tagit illa upp av kommunens beslut.

– Många har tagit jäkligt illa vid sig, att Umeå kommun skäms över att visa upp försvarsmakten som ju är det finaste som finns, säger personen i ett telefonsamtal till Västerbottensnytt.

Enligt personen är det många som till exempel gjort utlandstjänst och varit med om stora umbäranden, och att komma hem och mötas av en sådan attityd är förolämpande.

Nationaldagsfirande på Gammlia i Umeå

– Det skulle inte förkomma i något annat land, säger han.

Motsatt effekt

Enligt mannen, som representerat Försvarsmakten i många olika sammanhang, så skulle närvaron snarare ha haft en motsatt verkan än den som kommunen och Västerbottens museum befarar.

– Jag har varit ute på mässor och träffat många nya svenskar som de kallar dem. Den attityd jag mött är att de tycker att det är skönt med en försvarsmakt som är med dem och inte mot dem, säger han.

Chef delar bilden

Jan Demarkesse är chef för Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå, som skulle ha ingått i firandet på Gammlia.

– Tanken var att vi skulle visa upp vår verksamhet och förmåga på ett klassiskt sätt på Gammlia, med fordon och utställningar, säger han.

Han känner igen synpunkterna från arrangörerna från andra sammanhang, men har också uppfattningen att det i själva verket kan vara precis tvärt om.

Demarkesse kommer att fortsätta föra dialog med Västerbottens museum och Umeå kommun i ärendet.

– Det är olyckligt att det här ska redas ut i sociala medier. Jag vill ta det här med arrangörerna i god ordning, vi är beredda att moderera så att alla blir nöjda, säger Jan Demarkesse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nationaldagsfirande på Gammlia i Umeå

Mer i ämnet