Foto: TT

Här får anställda ledigt – för att de tränar

Uppdaterad
Publicerad

Flera företag har en god medvetenhet hur man påverkas av stillasittande jobb och att man måste träna för att må bra. Men när det gäller att släppa till resurser blir det ofta sämre. Friskvårdstimmen är vanlig på många arbetsplatser – men på Telecomföretaget T3 får de anställda ledigt om de motionerar.

T3 i Umeå lät sig inspireras av ett annat företag i södra Sverige och införde en nysatsning vid årsskiftet. Personalen får möjlighet att att träna en timme i veckan på arbetstid och lika mycket på fritiden.

På så sätt samlar de komptid på hög och får ledighet som belöning för att de motionerat. Totalt kan en anställd springa ihop sex lediga arbetsdagar per år.

Träning på jobbet

– Alla här får låna en pulsklocka där de kan registrera hur de tränar, berättar Johan Ählström på Telecomföretaget T3 som är en träningsgeneral på arbetsplatsen.

Peppande med gemenskap

Johan Löfgren jobbar på leveransavdelningen för bredband.

– Jag sitter eller står mycket still i mitt jobb och även hemma. Det är peppande när andra på jobbet också tränar och att vi har små tävlingar, säger han.

Men det tog ett tag innan T3 hittade rätt i satsningen.

– Vi gick ut lite för hårt tror vi, med att det skulle just vara pulshöjande träning, berättar Johan Ählström, som sen sommaren fått med fler på tåget genom att vidga begreppet hälsobringande motion.

Nu går det bra med yoga och styrketräning eller vad man vill som innebär att man rör på sig.

Ledighet bra morot

– Det är viktigt att man gör något som man tycker om för att skapa kontinuitet, det är det vi strävar efter, säger Johan Ählström, som vill ge cred till sin chef som vågade prova något nytt.

– Det är en riktigt bra morot att man kan registrera sin träning och få ut ledighet. Många som hör talas om det på andra arbetsplatser är rätt avundsjuka, säger Alexander Näslund som är säljare på T3.

90 procent av de totalt 60 anställda vid företaget är med i friskvårdsprogrammet som är frivilligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning på jobbet

Mer i ämnet