Foto: TT

Gav energidryck till minderåriga

Uppdaterad
Publicerad

Under en innebandymatch i damernas division 2 i Umeå på söndagen, delade företaget Red Bull ut energidrycker, bland annat i spelarnas omklädningsrum.

Handeln har sedan en tid en överenskommen åldersgräns på energidrycker, men under matchen fick även yngre personer drycken utdelad till sig.

– Spontant då blev jag mest irriterad över att de var i omklädningsrummet och störde vår samling. Nu i efterhand har man ju tänkt efter att det kanske inte var jättelyckat med tanke på att vi faktiskt har spelare som är under den åldersgräns som många återförsäljare använder sig av, säger Andreas Lindegren, tränare i Ersboda SK.

Motståndarlaget i matchen i går var Örnsköldsviks IBK. De har beslutat att inte sälja energidrycker på sin hemmaarena Skyttis Arena. Därför skulle heller ingen släppas in för att dela ut eller sälja energidrycker.

Upp till klubben

Umeå fritid har inga bestämmelser kring just energidrycker, utan det är upp till klubben som hyr lokalen vilka som ska uppehålla sig där. Något som hittills inte varit en fråga för Ersboda SK.

– Jag har inte hört någon diskussion föras om det, men med tanke på att det nu uppdagas i media, så kanske det är dags att ta en dialog kring vad vi kan göra åt det här, och framförallt kolla; vad säger forskningen? Är det här någonting som spelarna bör hålla på med eller inte, säger Andreas Lindegren.

Nya rön om risker

Så sent som på måndagen kom ett nytt larm från amerikanska läkare, som i en stor studie visat på allvarliga risker för barn som dricker energidrycker. Bland annat medför den stora mängden socker och koffein risk för rubbad hjärtrytm och epilepsiliknande anfall.

Livsmedelsverket uppmanar till försiktighet när det gäller unga personers intag av energidrycker eftersom barn har lägre kroppsvikt och därför reagerar starkare på koffeinet som finns i dryckerna.

Ökad försäljning

Försäljningen av energidrycker ökar kraftigt. Det finns ingen lagstiftning som reglerar åldersgränser, men branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel har enats om en åldersgräns på energidrycker på 15 år.

Redbull skriver till Västerbottensnytt att deras policy är att inte dela ut drycken till ungdomar under 15 år och att undvika evenemang där många är under 15 år. De vet inte vad som gått fel i det här fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.