Foto: Privat.

Här attackeras nyfödda älgkalven av en björn

Uppdaterad
Publicerad

Anton Söderberg från Dorotea fångade en dramatisk och ovanlig händelse på video under torsdagsmorgonen när han var på väg till jobbet.

Anton Söderberg var på väg till jobbet vid 05-tiden under morgonen när han märkte att något rörde sig i buskarna längs väggrenen. Upp på vägen kom en älgko och en kalv, och Anton valde att stanna och observera.

– Ungefär en kilometer hemifrån går en ko och en nyfödd kalv upp på vägen. Kalven var riktigt liten, den kan inte ha varit mer än två dagar och kunde knappt gå själv, bara det är ovanligt att få se, säger Anton. 

Björn följde efter

Men den fridfulla tillvaron blev ganska genast dramatisk. Upp på vägen kom också en björn rusande.

– Den kom springande och var nog bara drygt 10 meter bakom älgarna från det att jag först observerade dem. Den var ganska stor också, kanske en meter stående.

Fick adrenalinpåslag

Björnen jagade kalven en bit in i skogen, men det var tillräckligt nära för att Anton skulle ha möjlighet att filma förloppet med mobilen.

– Jag hade fullt fokus på att försöka få med allt på videon. Det var en häftig och ovanlig upplevelse helt klart, säger Anton.

Hur kändes det efteråt?

– Sen blev det ett adrenalinpåslag och jag var ganska uppe i varv. Inget man hade räknat med att få se liksom, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.