Foto: SVT

Här finns lägenheter – men inga hyresgäster

Uppdaterad
Publicerad

Det är nästan omöjligt att få ett boende i Västerbotten just nu – men i Åsele och Fredrika är problemet omvänt.

Området Stugan är ett sånt där område som skulle kunna beskrivas som en idyll. Det är lugnt, barnvänligt och nära till centrum, ändå finns det flera lägenheter i området som står tomma. I kommunen bor cirka 3 000 invånare.

Åtta lägenheter står just nu och väntar på att någon ska flytta in, och närmare slutet på mars väntas ytterligare fem lägenheter bli tomma.

#BOSTADSÖKES

Folk flyttar härifrån

Under veckan har SVT granskat bostadsbristen i länet, men till skillnad från övriga kommuner i Västerbotten sticker Dorotea och Åsele ut ur mängden.

– Vi har väldigt hög utflyttning här, det är den största anledningen till varför det ser ut som det gör. Det är svårt att få folk att bo kvar, säger Jessica Oderstål, förvaltare på stiftelsen Åselehus.

– Vi har bara två rejäla hyreshus i Fredrika och i en finns det en ledig lägenhet och i den andra finns fem lediga lägenheter, säger Rickard Salomonsson, vaktmästare i Fredrika.

Stort ekonomiskt problem

Istället för att alltså ha för lite bostäder och för många som vill flytta till kommunen är problemet omvänt. Det är för få som flyttar hit och för många lägenheter som står vakanta.

– Det leder naturligtvis till intäktsbortfall, och det är aldrig bra. Det är pengar som vi vill använda för att göra bättre saker av. Det drabbar oss ekonomisk negativt, säger Oderstål.

Används till flyktingar

Det handlar om hundratusentals kronor som går förlorade varje år. Kommunen har använt sig av nödlösningar, som att sälja vissa lägenhetsbestånd. När hotellet i Åsele gjordes om till ett asylboende valde man också att använda tomma lägenheter som ett alternativ till tillfälliga besökare.

– Vi kände att vi ville dra vårt strå till stacken, så vi provar med det här och ser om det fungerar. Då kan vi kanske utöka, säger Jessica Oderstål.  

Men vad ska då till för att inte fler lägenheter ska stå tomma? Fler jobb, menar Rickard Salomonsson.

– Det är alltid en kostnad att ha tomma lägenheter, men det är arbeten i inlandet som måste till för att fylla upp dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet