Hundratals flyktingar till Åsele

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen fick Åsele kommun information från Migrationsverket att två bussar med flyktingar var på väg från Malmö. Det handlar om cirka 100 asylsökande personer som anlände under kvällen.

– Vi vet inte om de kommer i eftermiddag/kväll eller imorgon. Det har varit lite olika bud från Migrationsverket, säger Nils-Petter Grenholm, kommunchef i Åsele till SVT vid lunchtid.

Men redan vid 15-tiden var bussarna på plats.

#flykt

Motsvarar befolkningsökning på 10 %

Flyktingarna kommer att bo i det gamla Wärdshuset. Totalt kommer cirka 250 flyktingar att husera där. Med tanke på befolkningsmängden i Åsele så motsvarar det en tioprocentig ökning på en väldigt kort tid.

– Hade motsvarande mängd kommit till Umeå så hade de handlat om tusentals, vi är inte så värst förberedda men försöker göra vad vi kan och måste, säger Grenholm.

Åsele kommun meddelar att Migrationsverket har sju personer på plats för mottagandet av flyktingarna. När de 250-talet platserna på Wärdshuset är fullbelagda vågar kommunchefen inte säga.

– Det kan vara inom några dagar, alternativt någon vecka, avslutar han.

Även på andra håll

Förhandlingar om asylboeden pågår också på andra håll i länet.

Bland annat är det kommunala bolaget Sorselebo på väg att teckna avtal med Migrationsverket om att fem lägenheter i det befintliga biståndet ska användas till asylplatser, vilket skulle motsvara ungefär 20 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet