Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fritidsbankens verksamhetsledare Johannes Lindberg berätta vad som efterfrågas i Skellefteå inför påskledigheten. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Hyllorna gapar tomma hos Fritidsbanken i Skellefteå inför påskhelgen

Uppdaterad
Publicerad

Det är högt tryck hos Fritidsbanken i Skellefteå inför påskledigheten – många vill låna utrustning till vinteraktiviteter.

Men till skillnad från andra Fritidsbanker där utrustning för barn lånas mest, är det de stora storlekarna som är slut här.

– Det är lite unikt tror jag, säger Johannes Lindberg på Fritidsbanken i Skellefteå.

Fritidsbanken i Skellefteå har funnits i lite mer än ett år och under de senaste fyra månaderna har över 7 000 prylar lånats ut. Och det är under vintermånaderna som trycket är som högst.

– Alla våra snowboards är utlånade. Och i princip alla av våra stora storlekar till pjäxor är utlånade. Där ekar det tomt, säger Johannes Lindberg.

Många vuxna lånar i Skellefteå

Anledningen till att de stora pjäxorna blivit utlånade tror Fritidsbanken i Skellefteå beror på att många nyinflyttade vill prova vinteraktiviteter, men också för att det är en bristvara hos dem.

– Vår verksamhet bygger på gåvor, så vi behöver mer saker att låna ut, säger Johannes Lindberg.

Christer Thomasson vid Fritidsbanken i Umeå delar bilden av det höga trycket under vintermånaderna. Precis som i Skellefteå är det alpina som är mest efterfrågat just nu.

– Det är den dyra utrustningen som går åt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.