Erika Johansson la ut en bild på twitter som snabbt fick reaktioner. Foto: Skärmdump Twitter

Innebandyprofil utsatt för näthat

Uppdaterad
Publicerad

IBK Dalens målvakt Erika Johansson reagerade då hon såg att lättklädda kvinnor poserade vid en prisceremoni i innebandy-VM. Hon publicerade en bild på det på sitt Twitterkonto och skrev ”Varför?” – sedan dess har hon blivit utsatt för flera hot.

– Det exploderade på internet och jag har råkat ut för en hel del hot, hat och negativa kommentarer, säger Erika Johansson.

Innebandy-VM är i full gång och det var när priset för matchens lirare skulle delas ut som två kvinnor, klädda i kort kjol och tight linne, kom in tillsammans med två män, klädda i kostym och slips. Kvinnorna räckte över priset till de välklädda männen som i sin tur delade ut prisen. Därefter skulle det fotograferas och kvinnorna poserade med spelarna och de välklädda männen, något som fick Erika Johansson att reagera.

– Jag blev chockad när jag såg det och tänkte nej, nej, nej. Inom innebandyn har vi jobbat så länge mot sådant här så att det här händer nu, år 2016 i ett innebandy-VM, känns som ett hårt bakslag. Lättklädda tjejer och sporten innebandy hör inte ihop, säger hon.

Fick stor uppmärksamhet

Det var efter det här som Erika Johansson la ut en bild från prisceremonin på sitt Twitterkonto med texten ”Varför?” samt skrev ett inlägg om det på sin blogg. Att så många skulle reagera på Twitter och att hennes blogginlägg skulle uppmärksammats i riksmedia hade hon aldrig kunnat räkna med.

– Jag hade verkligen aldrig kunnat tro att det skulle bli så här stort, det var aldrig min mening. Jag tänkte mig inte för utan twittrade bara det jag kände, säger Erika Johansson.

Inlägget gjorde skillnad

Hon säger att många har hört av sig och stöttat henne i hennes åsikter, men mest har det varit negativa kommentarer. När hon insåg att inläggen började sprida sig blev hon medveten om att de negativa kommentarerna skulle komma, men hon tycker ändå att det har varit värt det.

– Det är klart att det är jobbigt att få hot, men samtidigt så har min fråga faktiskt lyfts fram och gjort skillnad. På prisutdelningen efter Sverige-Finlandmatchen hade tjejerna t-shirt och jeans på sig och de backade undan i stället för att posera när det var dags för fotografering.

Fått stöd från föreningen

Erika Johansson känner att hon har fått bra stöd i frågan från resten av IBK Dalen.

– Många lagkamrater har hört av sig och stöttat mig och varit aktiva att kommentera på sociala medier. Det känns också som att jag fått stöd från herrlaget, tränare och styrelsen, säger hon.

”De borde sätta ner foten”

Det är Internationella Innebandyförbundet, IFF, som arrangerar innebandy-VM i Riga i Lettland och till ibnytt.se slår de ifrån sig kritiken.

– Dessa dansare är med främst främst på Letternas matcher och alltså ämnade främst till den lettiska publiken, säger generalsekreterare John Liljelund i ett mejl till ibnytt.se.

Ett svar som Erika Johansson inte är nöjd med.

– Det är skönt att få ett svar, men det duger inte, jag tycker faktiskt inte att det är tillräckligt bra. Det är IFF som anordnar denna internationella tävling och jag tycker att de borde ha kunnat sätta ner foten, vilket de uppenbarligen har struntat i. Att lägga över det på lettisk kultur är inte okej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.