Foto: TT.

Lycksele vill kameraövervaka gamla

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan övervägde Lycksele kommun att bevaka gamlingar med kameror. Förslaget möttes av vilda protester – men nu är frågan högaktuell igen.

I Lycksele har det än en gång väckts planer på att sätta upp kameror hos de som har hemtjänst. Idén kom upp redan för tre år sedan, men mötte då hård kritik.

År 2013 kom förslaget upp som ett sparförslag för Lycksele kommun. Man ville sätta upp kameror hos äldre för att ersätta nattpatrullen, en besparing på mellan fem och tio miljoner kronor per år. Men planerna lades på is efter kritik från Lyckseleborna.

Vill testa på frivilliga

Nu vill socialtjänsten testa det här på frivilliga.

– Vi vill inte kalla det kameraövervakning, utan fjärrtillsyn. Det ska inte ersätta hemtjänsten, utan vara ett komplement för de som inte vill ha besök av personal, säger Pernilla Ahlström som är verksamhetschef.

Hon betonar att det ska vara helt frivilligt.

– Vi hoppas kunna testa redan i höst med tre till fyra personer, säger Pernilla Ahlström.

Lycksele kommun ska i så fall hyra kamerorna, något som kostar kommunen 1500 kronor i månaden per kamera.

Kränker inte integriteten

Att det skulle vara integritetskränkande håller verksamhetschefen inte med om.

– Vi sitter inte och tittar på folk hela tiden, utan slår bara på kameran till exempel klockan 12 om personen ska ha tillsyn just då.

Det här med kameror inom vården, är det något som Lyckseleborna får vänja sig vid?

– Vi får se, det beror på intresset, säger Pernilla Ahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.