Klart: Så mycket kostar ett dagsbesök

Uppdaterad
Publicerad

I Augusti 2016 öppnar Umeås nya badhus. Idag beslutade fritidsnämnden vad det kommer att kosta att bada.

För snart ett år sedan offentliggjordes namnet på Umeås nya badhus av Umeå kommuns fritidschef, och sedan dess har bygget pågått för fullt.

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat att inträdet på badhuset Navet, som ska öppna i augusti nästa år, kunde komma att landa på drygt hundra kronor för 90 minuters motionssim och 140 kronor för att komma in i den så kallade äventyrsdelen.

Badhuset kommer också att utrustas med ett könsneutralt omklädningsrum för personer som varken vill byta om på herr eller damavdelningen.

Idag fattades beslut

Idag, tisdag, beslutade fritidsnämnden om de slutgiltiga priserna. Som vuxen kommer du att betala 145 kronor för en engångsenté.

– Vi tycker att det är ett rimligt pris för sällanbesökare, sen har vi helt andra priser för exempelvis familjer och simmare under dagtid, säger Ari Leiononen, ordförande för fritidsnämnden i Umeå

– Det är nog ingen som blir förvånad över att det kommer att bli dyrare att bada i Navet jämfört med Umeå simhall. Navet är en helt ny och fräsch anläggning men större utbud och mer generösa öppettider och det tror vi att folk är beredda att betala för, säger Ari Leiononen.

Håller budget

Prislappen för hela bygget kommer att landa på 339 miljoner kronor, något som fritidsnämnden beräknat inom den avsatta budgeten. Nu hoppas ledningen på drygt 250.000 betalande badgäster om året, för att ha råd att driva verksamheten.

– Det gamla badhuset hade nästan 300.000 besök och busskommunikationerna idag är till vår fördel. Fler kommer att ha lättare att ta sig till badhuset, så vi tror på det här, säger Ari Leiononen.

”Får en hel dag”

Tanken är därför att driften av Navet helt ska finansieras av de intäkter som badhuset drar in och att det inte ska behövas några extra pengar från skattebetalarna.

– Tidigare gjordes ofta jämförelsen att en badentré skulle kosta lika som en bioentré. Att bada på Navet under en helg kommer att kosta 390 kr för två vuxna och två barn. Skulle samma familj gå på bio skulle det kosta 440 kr och filmen räcker bara ca 1,5 timme. På Navet kan man vara en hel dag, säger Lennart Johansson, vice ordförande för fritidsnämnden.

Olika badavgifter:

Engångsenté:

Vuxen från 20 år – 145 kronor

Ungdom 2-19 år – 100 kronor

Barn 0 -1 – gratis

Dagsentré, före 14:00 och utgång senast 16:00:

Vuxen – 85 kronor

Ungdom – 60 kronor

Barn: gratis

Motionssimning, max två timmar:

Vuxen – 85 kronor

Ungdom – 60 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.