Anders Ågren (M), kommunalråd. Foto: SVT

Kritik mot kommunala semesterboenden

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun och flera kommunala bolag äger totalt nio lägenheter i fjällen som anställda får hyra. Politiker rasar nu över detta: – Kommunen ska inte äga lägenheter i andra kommuner i semestersyfte, säger Anders Ågren (M).

På måndagen beslutade Umeå kommun att behålla tre lägenheter i Hemavan som personalen kan nyttja. Men nu kan SVT Nyheter berätta att det inte bara är Umeå kommun som har bostäder i fjällen. Ãven de kommunala bolagen har flera lägenheter i Hemavan. Totalt handlar det om nio lägenheter i Hemavan som kommunen äger via sina bolag. Det här väcker stark kritik hos en del politiker.

Står oftast tomma

– Det spelar ingen roll om det är Hemavan, Gotland eller utomlands. Det är ingen kommunal uppgift, säger Anders Ågren (M), kommunalråd.

Kommunala semesterlägenheter

– De här lägenheterna köptes uppenbarligen på 80-talet. Jag har inte känt till det men vi har föreslagit att de ska säljas oavsett om det är kommunen eller kommunens bolag som äger dem, säger Ågren.

Totalt har Umeå kommunkoncern nio lägenheter i Hemavan varav en nu ska säljas. Lägenheterna nyttjas ett par månader på våren, övriga tiden på året står de i princip tomma. Kommunalrådet Hans Lindberg (S) tycker att det handlar om god personalpolitik.

”Möjlighet till rekreation”

– Det här är en personalpolitiskt del. Det är anledningen att de har funnits i kommunen och att vi har prioriterat att ha kvar dem. Det är också viktigt attt vi som arbetsgivare är attraktiva och kan erbjuda möjlighet till rekreation, säger Lindberg.

– Det är en fullständigt felaktig prioritering. Vill man satsa på god personalvård kan man fokusera på annat, till exempel att återinföra friskvårdstimmen för alla anställda inom kommunen, säger Anders Ågren.

KOMMUNENS LÄGENHETER

  • Umeå kommun äger fyra lägenheter
  • Umeå energi äger två lägenheter
  • Bostadsbolaget Bostaden har två lägenheter
  • Parkeringsbolaget Upab och Hamnbolaget äger tillsammans en lägenhet

Samtliga lägenheter ligger mitt i Hemavan med ski in/ski out läge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunala semesterlägenheter

Mer i ämnet