Foto: TT/AP

Nu kan Umeå få en hundpark

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Västerbottensnytt i måndags berättade om hundträffarna där koppeltvånget trotsas av hundägare, så har kommunen öppnat för en hundpark. Redan de kommande veckorna kan byggandet komma att starta – om kommunen hittar en plats.

Föreningen Hundens sociala rätt i samhället har kämpat för en hundpark i Umeå under ett års tid. Under torsdagen hade man planerat en manifestion för att lägga press på kommunen. Men manifestationen ställdes in, efter att föreningens ordförande i går hade kontakt med gatu- och parkchefen Karin Isaksson.

– Dom har lovat att ge oss ett förlag på en plats inom några veckor, säger Stephanie Asplund, ordförande i föreningen Hundens sociala rätt i samhället.

Hundpark i Umeå

Ärendet ska nu tas upp på nästa parkledningsmöte.

– Det här är ett tjänstemannabeslut, och bara vi hittar en plats vi kan anvisa till så kan de börja göra i ordning hundparken när det passar dem, säger Karin Isaksson.

Vilka områden är aktuella?

– Det är svårt att svara på det nu. Vi kommer titta på vilka platser som kan vara aktuella för en hundpark.

Stor som en fotbollsplan

Föreningen kommer själva behöva stå för kostnaderna om en hundpark blir verklighet.

– Vi pratar med hundägarna om att alla måste hjälpas åt. Det kommer krävas idella krafter och pengar. Vi kommer starta en insamling för att det här verkligen ska bli av, säger Stephanie Asplund.

Föreningen vill att hundparkens storlek ska vara minst lika stor som en fotbollsplan. Men Karin Isaksson på gator och parker vågar inte lova något.

– Om man tittar på andra städer så tror jag inte att hundparkerna är så stora. Vi får se, säger Isaksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundpark i Umeå

Mer i ämnet