Nu öppnar kommunen för möjligheten att bygga en hundpark. Förutsättningen är att det finns en förening som kan ta hand om skötsel. Foto: SVT

Kommunen öppnar för hundpark

Uppdaterad
Publicerad

En stor debatt har blossat upp på sociala medier efter Västerbottensnytts inslag om lösspringande hundar. Nu öppnar kommunen för en inhägnad hundpark – om hundägarna själva tar på sig ansvaret.

Debatten om lösspringande hundar går varm i sociala medier. Efter Västerbottensnytts inslag om de spontana hundträffarna på Gammlia har många röster höjts.

Hundägare som är för gruppträffarna planerar nu en manifestation på torsdag. Det är gruppen Hundens sociala rätt i samhället som skapat evenemanget.  På torsdag vid 18-tiden ska hundägare samlas i centrala Umeå för att gå en gemensam promenad. Förhoppningen är att sätta extra tryck på kommunen i kampen om en inhägnad hundpark.

Hundpark i Umeå

Kommunen bollar över ansvaret till hundägarna

Vid flera tillfällen har det lämnats in medborgarförslag till kommunen där man önskar en inhägnad hundpark, men förslaget har fått avslag.

– Vi har sagt att vi ska försöka hjälpa till att hitta en markyta om hundägarna kan visa upp en stabil förening som kan ta allt ansvar. Vi har inte en krona över att lägga på driften, säger Anna Flatholm, stadsträdgårdsmästare på Umeå kommun.

Vad tänkter du om att hundar släpps lösa på Gammlia?

– Det får man ju inte göra. Jag tycker man ska ta hänsyn till alla som vistas ute. Dessutom har det med djurliv att göra. Nej, slå ihop en förening och kom med ett förslag till oss, säger Anna Flatholm och bollar över frågan om en inhägnad hundpark till hundägarna i Umeå.

Debatten pågår även på Umeå Brukshundsklubbs facebooksida och på Västerbottensnytts facebook. Lasse Johansson skriver ”Självklart ska hundar springa lösa. Utmärkt initiativ. Det gör livet roligare”.

Martin Kieser skriver: ”Helt otroligt ansvarslösa typer som gör så. Intelligent folk fattar att ovetande och promenerande personer kan vara rädda för (lösspringande) hundar och att dom vilda djuren inte heller uppskattar sånt beteende. Hoppas att alla som har sina hundar i naturen får möta björn... Fy f*n för sådana hundägare!

Hundägare kan bötfällas

Polisen i Umeå säger att man inte kommer att prioritera hundträffarna i Umeå, men att man måste ha sin hund kopplad när det är koppeltvång. Annars riskerar hundägaren böter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundpark i Umeå

Mer i ämnet