Kräver att skolan tar mer ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Vännäs fastigheter AB vill att Liljaskolan ska ta ett större ansvar för de elever som bor i huset. Sedan januari har diskussioner först mellan fastighetsbolaget och skolan där ett större ansvarstagande har begärts.

Per Lundqvist VD för Vännäs fastigheter AB säger till SVT Nyheter Västerbotten att slitaget är ovanligt högt i huset och att det ofta är skräpigt i allmänna utrymmen.

– Det har historiskt sett varit problem på Liljas väg och det har vi framfört till Liljaskolan. Där vill vi ha en dialog om hur vi kan gå vidare med det här och att de ska ta ett större ansvar, säger Lundqvist.

Elevboendet i Vännäs

Elever hyr

Lägenheter i den aktuella byggnaden hyrs i första hand av Liljaskolan som i sin tur hyr ut dem till eleverna som bor där. Skolan menar däremot att den inte ansvarar för den allmänna miljön i huset eftersom boendeformen inte är att jämföra med internat eller elevhem.

– Vi ansvarar ju för lägenheterna i det här huset. Vad gäller städning av gemensamma utrymmen saknar Liljaskolan resurserna att göra det. Det enda vi kan göra är att ta in vår samarbetspartner (Vännäs fastigheter AB).

Samtal om problem

Många av eleverna som bor i huset har flyttat långt ifrån sina föräldrar då gymnasieskolan har intag från hela landet.

Två gånger varje år brukar skolan hålla husmöte där klagomål på till exempel högljutt festande, orenlighet eller synpunkter på fastigheten kan framföras.

De elever SVT Nyheter Västerbotten har talat med, säger att de inte känner sig tillräckligt lyssnade på, men Liljaskolans rektor säger att man tar med sig alla synpunkter eleverna har och överlämnar dem till Vännäs fastigheter AB.

Polisanmält

Situationen med den person som bott i källaren i huset, är polisanmäld av Vännäs fastigheter. Fastighetsbolaget betraktar det som olaga intrång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elevboendet i Vännäs

Mer i ämnet