Kulturchefen: ”Jag ser inga problem med citatet”

Uppdaterad
Publicerad

Det omdebatterade Sara Lidman-citatet i en gångtunnel i Umeå har fått en egen arbetsfrupp.

Nu har kommunen satt ihop den arbetsgrupp som ska utreda om Sara Lidman-citatet ”Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det” kommer att få vara kvar i gångtunneln under nya järnvägsstationen i Umeå.

I gruppen kommer bland andra Karin Isaksson, verksamhetschef gator och parker och Lars Sahlin, kulturchef, att ingå. Man vill också ha ett nära samarbete med konstnärerna bakom verket, Gustavo Aguerre och Ingrid Falk.

Citatbråket i Umeå

Dömas för skadegörelse?

Gruppen ska bland annat reda ut om citatet kan utgöra ett hinder mot att lagföra eventuell skadegörelse.

Kulturchefen Lars Sahlin ingick i den gestaltningsgrupp som redan förra året godkände konstverket och citaten.

– Vi fäste uppmärksamhet vid det här citatet men godkände det och jag kan inte förstå hur texten skulle kunna trigga någon till vandalisering, säger Lars Sahlin.

Underkände arbetet

Under söndagen sa kommunstyrelseledamoten Hans Lindberg (S) till Västerbottensnytt att han skulle undersöka varför citatet inte stoppats tidigare.

Hur reagerade du när Hans Lindberg gick ut i media och underkände ert arbete?

– Jag vill inte recensera vad andra personer har gjort. Min ambition har hela tiden varit att kunna presensentera det här verket för umeborna i sin helhet och det har vil lyckats med, säger Lars Sahlin.

Nu kommer han att delta i arbetsgruppens möten och verka för att citatet blir kvar som en del av konstverket. Karin Isaksson på gator och parker vill ännu inte uttala sig om citatet

– Jag och Lars ska gå igenom vilka personer vi behöver ha med i gruppen innan jag vill uttalar mig, säger Karin Isaksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Citatbråket i Umeå

Mer i ämnet