Åsa Forssell förespråkar så kallad grön rehab. Foto: SVT

Länets läkare nobbar grön rehab

Uppdaterad
Publicerad

Trots en hel del forskning om så kallad grön rehabilitering och dess positiva effekter, så väljer läkare i Västerbotten fortfarande att inte skriva ut den på recept.

Forskningen visar att det är bra för människan att vistas i naturen; det går att mäta att pulsen och blodtrycket går ner till exempel. För att visa på de hälsovinster som trädgården, djuren och naturen ger har projektet Psykisk hälsa i fokus i Skellefteå arrangerat temadagar för alla intresserade.

– Intresset är väldigt stort, och det är därför vi genomför det här. Skellefteborna har önskat sig mer kunskap kring vad grön rehabilitering kan vara och vad växtlighet kan göra för vår hälsa, berättar Åsa Forssell.

Hon leder projektet som är ett samarbete mellan kommunen och landstinget. Och kanske är det fortfarande mer kunskap som behövs, för enligt de som Västerbottensnytt talat med är det fortfarande inga läkare som ordinerar grön rehabilitering till exempelvis stressade och utbrända. Undantaget är kommunanställda i Umeå som kan få sådan insats via Forslundagymnasiet.

”Tragiskt”

– Jag tycker att det är tragiskt för vi har ju haft i flera år att man har kunnat skrivit ut fysisk aktivitet på recept, men till oss har det inte kommit någon sådan. Jag har pratat om det här med folkhälsorådet och har träffar med psykiatrin men fortfarande ser vi inte till nån aktivitet som är utskriven på recept, konstaterar Karin Dahlgren vid Hälsans trädgård i Skellefteå.

Hon hoppas dock att det ska kunna bli verklighet snart, kanske redan framemot nyår.

– Får samhället bara bättre kläm på vad det handlar om och vad grön återhämtning i form av olika aktiviteter kan betyda så tror jag det får genomslag, menar Karin Dahlgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.