Lindberg ville asfaltera över citatet

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottensnytt kan avslöja att det var Hans Lindberg som ville ta bort Lidman-citatet, men försökte skylla det på stadsdirektören Mikael Öhlund.

Hans Lindberg (S) menade idag under en chatt på Västerbottenskurirens hemsida att det var stadsdirektören Mikael Öhlund som beslutat att täcka över Sara Lidmans citat.

Men det var inte sant. För till Sveriges Television säger en mycket upprörd Mikael Öhlund att han fått ett mail redan på torsdag eftermiddag där Hans Lindberg säger sig vilja lägga över lite kallasfalt över texten.

Citatbråket i Umeå

I mailet som Västerbottensnytt kommit över skriver Hans Lindberg så här till Lennart Holmlund (S) och Mikael Öhlund daterat den 15 november klockan 13:08:54;

”Detta måste tas bort då det uppmuntrar till klotter.”

”Jag kommer att träffa Gunnar som organiserar detta ikväll och föreslå att man lägger över lite kallasfalt på texten innan invigningen vilket ger oss lite mer tid att lösa detta.”

Hans Lindberg medger nu när han förstår att vi fått se mailet att det i själva verket var han som tog beslutet. Varför han inte talat sanning är oklart

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Citatbråket i Umeå

Mer i ämnet