Foto: SVT.

Miljöfarlig lera hotar badplats

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå växer oron för kommunens planer på en deponi för miljöfarlig sulfidlera på Loftberget. Går det hål i bassängerna fruktar fastighetsägare att vattnet blir försurat i deras brunnar – och i den populära badsjön Falkträsket.

Loftberget ligger en halvmil söder om Skellefteå, och kommunens planer på en tipp i området faller inte i god jord hos stugägarna.

– Falkträsket är en naturskön pärla nära stan. Alla skelleftebor har nån gång badat här, sjön var en gång vattentäkt och är fortfarande så rent att många stugägare använder det som dricksvatten, säger Mikael Marklund.

”Högst olämpligt”

Han är närmaste granne till den planerade deponin för miljöfarlig sulfidjord. När kommunen nu lämnat in en ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för sulfidjorden till länsstyrelsen, är Mikael en berörd sakägare. Men han är också lärare i kemi.

– Den här sulfidjorden innehåller svavel, och när den kommer i kontakt med luften blir den starkt försurande. Att lägga deponin högt uppe på ett berg är högst olämpligt, menar han.

Hotar djur-, vatten-  och växtriket

Sulfidjord kallas också svartmocka och är gammal havsbotten som innehåller svavel och järn, och är stabil så länge den ligger under vatten eller djupt under andra jordlager. Men när sulfidlera reagerar med syre bildas svavelsyra och andra svavelföreningar som hotar djur, växter och vatten.

I dagens läge körs miljöfarlig sulfidjord på deponi till Umeå. Det fördyrar alla större byggen. Och när Skellefteå stad nu tänker växa, är det bråttom med en egen deponi. Flera alternativ nära stan har utretts:

* Havet utanför Rönnskärsverken

* Gamla kalkbrottet i Bergsbyn

* En blötmyr i Fällbäcksliden

* En utbyggd kaj i Skelleftehamn

Alla platser skulle fungera, men tar längre tid att anlägga än en på Loftberget, där kommunen redan är verksam med återvinning av jord, grus och betong.

Loftberget är alltså det snabbast alternativet, men de långt över ett hundra fastighetsägarna vid Falkträsket anser platsen illa vald. Ett hål i bassängernas gummiduk, och försurande vatten rinner ut. Loftberget ligger 25 meter högre än Falkträskets yta.

– Vatten brukar rinna neråt, kommenterar Mikael Marklund syrligt.

Kräver noggrannare undersökning

Kommunen hävdar att ytvattnet från Loftberget inte rinner mot falkträsket utan mot byn Tjärn, Innerviksfjärden och Ytterviksfjärden. Grundvattnet i berget ligger på 2–3 meters djup och skulle inte skulle beröras av läckage från deponin.

Men Sveriges Geologiska Undersökning är inte lika säker och kräver en noggrannare undersökning av berget och vilka vägar vattnet kan ta.

– Alla inser att vattnet en dag kommer att rinna in i våra brunnar och ner i stadens pärla Falkträsket. Och då blir det en miljöskandal, befarar Mikael Marklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.