Misstänkt gärningsman häktad för mord

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsförmiddagen häktades den man som sedan i söndags suttit anhållen misstänkt för mordet på en 29-årig kvinna i Lycksele.

Han varken erkänner eller förnekar sin skyldighet till brott, men har medgivit häktningen.

Vid 10-tiden på onsdagsförmiddagen avslutades häktningsförhandlingen i Lycksele tingsrätt mot den man som sedan i söndags suttit frihetsberövad som misstänkt för mord på en 29-årig kvinna i Lycksele.

Åklagare Axel Holmberg vill inte gå in på vilken bevisning som finns mot mannen.

Journalistmordet i Lycksele

– Det jag kan säga är att han blev häktad på sannolika skäl för det här och åtal ska väckas senast 8 april.

– Han sa att han varken kan erkänna eller förneka brottet, men han medger häktning, säger Holmberg.

Med på videolänk

Den misstänkte fanns under häktningsförhandlingen med via videolänk från Umeå, tillsammans med sin advokat, där han sitter frihetsberövad.

Hur kommer det sig att han varken vill erkänna eller förneka gärningen?

– Det bygger på att han inte kan berätta om de centrala delarna i händelseförloppet. Han har svårt att redogöra för det, säger advokat Mikael Stenman.

– Det har inte varit någon överlagd historia. Han har tydliga minnesbilder vad han gjort dagarna innan och även veckan innan och har tydliga bilder att han inte har planerat något sådant här. Men han har svårt att redogöra för händelseförloppet.

Nya polisförhör nästa vecka

Vad händer nu?

– Det här är en tragedi för alla inblandade och han mår inte speciellt bra efter det som hänt. Vi har från vår sida begärt att man ska göra en paragraf sju undersökning (en liten sinnesundersökning, red anm), vilket tingsrätten också beslutade.

– När vi gick igenom materialet som åklagaren lämnade ut under häktningsförhandlingen med vittnesberättelser och så vidare valde han att medge häktningen, säger advokat Stenman.

Polisen planerar att hålla nya förhör med den misstänkte under nästa vecka.

Detta har hänt

Det var vid tvåtiden, natten mot söndag, som ett larm inkom till Polisen om ett bråk i en bostad i centrala Lycksele. När polis kom till platsen fann man en 29-årig kvinna avliden.

Omständigheterna på platsen tyder på att hon dött till följd av yttre våld, enligt polisen.

Samma natt grips en jämnårig man av polis och anhålls av jouråklagare som misstänkt för mord. Den mordmisstänkte mannen ska tidigare ha haft en relation med kvinnan.

Teknisk undersökning har genomförts på brottsplatsen och förhör har hållits med den misstänkte gärningsmannen, som valt att varken erkänna eller förneka brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistmordet i Lycksele

Mer i ämnet