Nej till friskola i Lögdeå

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen avslog idag Lögdeå friskola ekonomisk förenings ansökan om att bli huvudman över skolan i Lödgeå.

Lögdeå friskola ekonomisk förening ville bli huvudman för förskoleklass, grundskolan årskurserna ett till sex och fritidshem.

Skolinspektionen ser dock brister i föreningens ansökan och väljer att göra avslag. Det stora problemet är att ekonomi. Föreningen hade för avsikt att köpa den gamla skolan för en krona, men Nordmalings kommun vill sälja lokalerna för marknadsvärdet på 2,7 miljoner.

Normalings kommun har dessutom uppgett till Skolinspektionen att elevunderlaget inte kommer hålla på sikt, samt att en friskola i Lögdeå skulle kosta kommunen 6,3 miljoner, 15 tjänster, per år. Lögdeå friskola ekonomisk förening bestrider dock detta och menar att kostnaderna blir betydligt mindre då personalbehovet i skolan bara omfattar sex lärartjänster.

Skolinspektionen går på kommunens linje och anser att en friskola i Lögdeå skulle motverka en kostnadseffektiv skolorganisation i kommunen vilket gör att resurserna minskar för övriga elever i kommunen.

Lögdeå friskola ekonomisk förenings ordförande Patrik Krekula vill inte uttala sig om beskedet i nuläget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.