Foto: Martin Westerlund.

Nu är vinterns första snö här

Uppdaterad
Publicerad

Nu är snön här. Flera fjälltoppar i Västerbotten är helt vita. Och snön medför blandade känslor hos Västerbottningarna.

Snön har kommit till Sverige och Västerbotten. De första flingorna landade under torsdagen och nu är flera fjälltoppar vita.

Marcus Boije som är VD för hotellet i Klimpfjäll var ute och fotograferade snön uppe på toppen av fjället.

– Vi har lite snö uppe på toppen, längst uppe på toppen är det ganska vitt, säger han.

Skräckblandad förtjusning

Vad får du för känslor när det kommer snö redan i September?

– Haha ja, först förvåning sedan glädje sedan skräck eftersom att vi inte är riktigt klar med allt inför skidsäsongen. Vi planerar att öppna backen till Lucia, säger Marcus Boije.

Även från Borgafjäll kunde man se snö på toppen av Klöverfjället som ligger 660 meter över havet. Hotellchefen Jana Lemberg blev glad när snön kom.

– Det finns tyvärr ingen snö i byn ännu, men jag är fortfarande väldigt glad över att snön lagt sig på toppen iallafall. Nu är det snart dags att börja tänka på skidåkning och skoteråkning istället för vandring och svamp plockning, säger Jana Lemberg.

Snön ska ligga i sju månader

Martin Westerlund i Borkan fotade snön när den kom. Han har delade känslor kring snöflingorna.

– Det är både och. Det är vackert, men det får gärna vänta ett tag till tills snön kommer här nere. Vi ska ju ha snön i sex-sju månader, säger Martin Westerlund.

Enligt SVT:s meteorologer är det möjligt att snöandet fortsätter i helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.