Foto: TT

Nu har jättemyggorna vaknat

Uppdaterad
Publicerad

Värmen i luften innebär att de första myggorna vaknat och flyger runt och biter människor. Den sortens myggor som finns i luften nu är en art som är den största av stickmyggorna i Sverige.

– De första myggorna flyger omkring och biter folk nu, säger Jan Lundström, som är forskare på evolutionsbiologiskt centrum vid Uppsala universitet, och ledare för projektet biologisk myggkontroll i Sverige.

Större sorten

De myggor som övervintrar som vuxna har vaknat. Den sortens myggor är av arten Culiseta alaskaensis och är större än vanliga stickmyggor.

– Det är stora rackarns myggor. De flyger ut när det börjar bli lite ljummet i luften, säger Lundström.

Men än så länge har inte myggsäsongen dragit igång på allvar.

– De som övervintrat som ägg och larver ligger i vattenpölar i landet nu och håller på att käka sig stora, säger Lundström.

Oklar myggprognos

Det går inte att ge någon prognos på hur myggsäsongen kommer att bli i år.

– Det beror på hur mycket vatten som finns och om det blir varmt. Blir det mycket smältvattenpölar så blir det mycket skogsmygg, säger Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.