Foto: Jessica Gow/TT

Nya regler: Svenskar får förtur till jakt i länet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att jägare bosatta i Sverige ska ha företräde till jakt på statlig mark. Nu har länsstyrelserna i Västerbotten, Jämtland och Norrbotten enats om hur man ska tillämpa lagen – och tanken är att det ska gynna besöksnäringen.

I och med de nya reglerna kommer svenskar, och de med närmare anknytning till Sverige, att ha förtur till jakt under de tre inledande jaktveckorna, det vill säga då det är ett högt jakttryck. Först efter den 15 september ska utländska jägare ha tillåtelse till småviltsjakt på statens mark.

Den nya tillämpningen gör att utländska jägare får jaga i de svenska fjällen senare under hösten, något som ska gynna besöksnäringen då det blir en förlängd säsong med besökande jaktgäster.

Regeringsbeslutet togs efter en lång debatt om utländska jägares rätt att jaga i svenska fjällen. I samråd med Jordbruksverket har de tre länen Västerbotten, Norrbotten och Jämtland enats om den nya tillämpningen. Den kommer innebära att småviltjakt på statens mark ska upplåtas till jakt för svenska medborgare samt EU-medborgare som äger fastighet, är anställd eller bedriver näringsverksamhet i Sverige. De nya reglerna kommer att träda i kraft 1 april 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.