Foto: SVT

Professor kritisk: Dålig beredskap efter Tjernobyl

Uppdaterad
Publicerad

30 år har gått sedan Tjernobylkatastrofen – men Sverige har inte lärt sig något, och en liknande händelse i Pyhäjoki skulle kunna sluta illa. Det menar Mikael Karlsson, professor i medicinsk strålfysik, som oroas över bristen på strålsäkerhetsexperter.

1986 fick han under några intensiva veckor fungera som telefonrådgivare på länsstyrelsen i Umeå.

– Folk ringde som galna. Paniken var nära många gånger och det gällde att lugna ned många. Tänk om folk inte hade vågat åka in till jobbet på grund av strålningen. Det hade kunnat skapa kaos och masspsykos, säger Mikael Karlsson.

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

Dålig beredskap i Norrland

Nu är han besviken på att samhället inte lärt sig något av Tjernobyl. I Sverige utbildas inte längre några strålsäkerhetsexperter. I Norrland finns bara en handfull sådana experter – alla i Umeå. Varken i Luleå, Sundsvall eller Östersund finns det någon.

Hur det skulle gå om det hände en liknande olycka i finska Pyhäjoki?

– Det som hände i Tjernobyl hände långt bort från oss. Vi förstod väldigt tidigt att det här kan inte vara en stor risk för oss, säger Mikael Karlsson, och fortsätter:

– Om det händer något i Finland, i Pyhäjoki, är det betydligt sämre. Det går inte att bedöma om och hur vi skulle kunna klara en olycka där. Vi vill inte betala för ”om något skulle hända”, därför är vår beredskap låg.

Strålningsnivån mättes

Tjernobyl betydde också att människornas  strålningsnivå mättes på flera håll i länet. FOA, nuvarande FOI, åkte runt med en mobil helkroppsmätare och mätte ett par hundra Västerbottningar.

– Det var lätt att mäta. Det tog bara 15 minuter. Vi kunde tydligt se tydligt om folk hade ätit mycket älg, fisk eller renkött som innehöll höga strålningsnivåer, berättar Lennart Johansson, professor i strålfysik vid Umeå universitet .

– Det står fortfarande en mobil helkroppsmätare på FOI i Umeå, redo att användas om något skulle hända, avslutar Lennart Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

Mer i ämnet