Foto: Ulf Jonsson

Paret gick i björnens spår – utan att veta om det

Uppdaterad
Publicerad

Pensionärerna Ulf Jonsson och Inger Lindqvist i Täfteå utanför Umeå tog med sig fikaväskan och tittade på svanar ute vid havet utanför Norum. Men vad de inte upptäckte förrän de var på väg tillbaka från sin onsdagsutflykt var att de hade gått i björnspår på väg ut.

– Jag var mycket och fiskade där ute förut, men nu var det fem-tio år sedan senast. Vår tanke med utflykten var att kolla hur isen såg ut nu, men när vi kom dit fanns det ingen is alls. Så i stället för att gå ut på isen följde vi survägen som bär ut till havet, säger Ulf Jonsson.

Det var först efter att paret ätit sin medhavda matsäck och de var på väg tillbaka till bilen som de fick syn på spåren på jordvägen.

– Titta vilka lustiga spår sa vi och sen insåg vi att det ju var avtryck från björn, säger Ulf och fortsätter:

– Jag har aldrig sett björnspår tidigare så det var väldigt spännande att få se.

Tror att det är spår från i höstas

Ulf och Inger är dock ganska övertygade om att det inte är färska björnspår, utan att det är spår från en björnunge som legat där några månader och nu tinat fram då snön smält bort.

– Om det hade varit färska spår så borde vi ha sett spår i snön som låg på sidan av vägen. Jag tror att björnen har gått där innan första snön kom, sedan har det fryst på och blivit någon typ av ishinna och nu syns spåren när den tinat bort. Dessutom syns inga kloavtryck, vilket talar för att det är gamla spår.

När paret kom hem jämförde de spåren med bilder på björnspår på internet och bilderna gjorde dem övertygade om att det var björnspår de hittat. Nu väntar paret på att för första gången i livet få se en riktig björn.

– Vi vet om att det finns björn i trakterna, så nu väntar vi på att se den första björnen lomma runt här ute, säger Ulf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.