Foto: SVT/TT

Parkeringarna som ska rädda hundarna

Uppdaterad
Publicerad

Utanför ett köpcentrum i Umeå har några parkeringsplatser i skuggan reserverats för hundägare.

Varje sommar kommer larm om hundar som lämnats i bilen i gassande sol. Något som kan vara en livsfara för de fyrbenta djuren. Värmen i bilen kan stiga upp till uppemot 85 grader när det är 20 grader utanför.

I Umeå har ett köpcentrum försökt göra något åt problemet och reserverat några parkeringsplatser i skuggan till hundägarna.

– Det är många som tar med sig hunden i bilen när de handlar och det är farligt sommartid, säger Elin Bäckman, kommunikationschef på Coop Nord.

För snabba ärenden

På Coop rekommenderar det ändå inte att man lämnar hunden i bilen.

– Det kan bli väldigt varmt även om det är skuggigt. Det är därför inget för någon lång shopping men om man ska man in på ett snabbt ärende är det åtminstone bättre än att stå i gassande sol, säger Bäckman.

Inga böter

När SVT Nyheter besöker parkeringen är alla platser upptagna. Det är dock inte hundar i alla bilarna. Men de bilarna som står på platserna utan djur i bilen riskerar dock ingen böter.

– Men jag tycker att man ska vara schysst och lämna dem till hundägarna, säger Bäckman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.