Foto: SVT

Polisens skolnärvaro välkomnas av elever

Publicerad

Polisen i Lycksele har ökat sin närvaro på skolor i kommunen. Det är ett infriat löfte om att komma närmare medborgarna och visa att de finns på plats.

I början av december undertecknades ett medborgarlöfte mellan polisen och inlandskommunerna Åsele, Lycksele, Vilhelmina, Dorotea, Sorsele och Storuman för att öka tryggheten och minska brottsligheten i inlandet.

– Vi såg att det fanns en efterfrågan om ökad synlighet på skolan. Egentligen inte bara på skolan utan i hela Lycksele men för att begränsa oss så har vi valt att vara på skolan för att komma närmare eleverna, säger Adam Nyström, kommunpolis i Södra Lappland.

”Jättebra att de håller koll på det vi gör”

Lyckselepolisen är en av dem som nu påbörjat sitt arbete att uppfylla medborgarlöftet. Varannan vecka hänger de på gymnasieskolan och varannan på högstadiet för komma närmare ungdomarna och sprida information om polisens arbete, något som ungdomarna på Tannbergskolan i Lycksele välkomnar.

– Jag tycker att det är jättebra att de visar upp sig och håller koll på det vi gör. Det är ju lite bråk här så jag tycker att det är bra att de är här, säger teknikeleven Alma Söderström.

Medborgare har önskat mer närvaro

Den 13 september i fjol samlades ett 40-tal ungdomar vid skidstadion i Lycksele efter att uppgifter om en uppgörelse spreds via appen Jodel. Flera föräldrar och poliser närvarade på platsen och det hela resulterade i två anmälningar om misshandel.

Men kommunpolisen Adam Nyström säger att arbetet med att närvara på skolorna inte enbart beror på uppgörelsen i fjol.

– Det finns inte ett enskilt syfte utan det finns flera olika syften i det här. Huvudsyftet har snarare varit att det har funnits en efterfrågan från lärare men också från medborgarna som tycker att vi syns för dåligt.

Är det nödvändigt att polisen är på er skola?

– Det är väl alltid bra att polisen och ungdomarna får en relation till varandra, utifrån den aspekten så tycker jag att det är bra att de är här. Det förebyggande arbetet som polisen kan utföra bygger på att man har relationer till ungdomarna, säger Camilla Persson, rektor vid Tannbergskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.