Foto: SVT / montage

Politiker ville asfaltera över konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Ett infekterat konstbråk har blossat upp i Umeå. Det handlar om ett citat av författaren Sara Lidman som politikerna tror kan uppmana till klotter.

Det var i torsdags förra veckan som kommunstyrelseledamoten Hans Lindberg (S) för första gången fick se konstverket ”Lev!” i gångtunneln under den nya järnvägsstationen i Umeå. Konstverket, som är ett av Europas största glaskonstverk består bland annat av skogsbilder och ljud från Sara Lidmans hemtrakter samt citat från hennes omfattande författarskap. Ett av citaten ”Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det” väckte en oro hos Hans Lindberg då han trodde att det skulle kunna ta som en uppmaning att klottra på konstverket.

Under torsdagens pressvisning tejpades citatet över med konsekvensen att konstnärsduon FA+ som ligger bakom verket gick ut med stenhård kritik mot kommunen:

Citatbråket i Umeå

– Det här är censur och inget annat, sa konstnären Gustavo Aguerre till SVT i lördags.

”Lägger lite kallasfalt på texten”

På tisdagen medverkade Hans Lindberg i en chatt på Västebottens kurirens hemsida där han förnekade att det var han som fattade beslut om att täcka över citatet men nu kan Västerbottensnytt avslöja att Lindberg redan i torsdags i ett mejl till stadsdirektören Mikael Öhlund och kommunalrådet Lennart Holmlund (S) föreslår att man ”lägger över lite kallasfalt på texten”.

Hans Lindberg har bett om ursäkt för sitt agerande i sin blogg:

”Jag ber om ursäckt för felaktig information på vk;s blogg och det var inte min andemening att missleda diskutionen.

Det har varit en turbulent tid för mig och jag mindes fel i uppdragsfrågan.”

Kommunalrådet Lennart Holmlund medverkade under tisdagskvällen i en debatt i Örnsköldsvik. Där sa han att han inte kände till vad som stod i mejlet och att han raderat det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Citatbråket i Umeå

Mer i ämnet