Jakob Westberg är avgångselev på konsthögskolan. Han har skapat ett konstverk som innehåller kroppsfett. Foto: SVT

Praliner av kroppsfett blev examensarbete

Uppdaterad
Publicerad

När konstnären och avgångseleven Jakob Westberg bestämde sig för att göra en skulptur av sitt eget kroppsfett kontaktade han gastronomiprogrammet vid Umeå universitet. Studenten Michaela Saax nappade och resultatet blev ett par, nästan helt vanliga, praliner.

– Jag tackade ja på ett par sekunder, det är något som ingen jag känner någonsin har gjort och man kan inte säga nej till den åkturen. Man måste utmana sig själv och samhället lite och se vad folk faktiskt tycker i slutändan, säger Michaela Saax.

Sen i söndags har allmänheten haft möjlighet att besöka den utställning som konsthögskolans avgångselever håller varje år på Bildmuseet i Umeå. Här kan man fram till den 22 maj ta del av 12 olika konstverk, varav ett kanske sticker ut lite extra.

Bakade med kroppsfett

Jakob Westberg ville nämligen göra en skulptur där han själv, bokstavligen, var en del av verket, men i stället för att kapa kroppsdelar valde han en annan väg.

– Min önskan var att mitt egna kroppsfett skulle vara en av ingredienserna i pralinerna. I januari gjorde jag en fettsugning för att få tillgång till mitt fett, säger han och fortsätter:

– Det här är en del av mitt konstnärskap. Jag intresserar mig för kroppen, kroppens insida, dess yttre och samspelet mellan kroppens köttsliga aspekter och sinnen.

Blanda det fina och fula

Idén att tillverka praliner ur människofett föddes för över ett år sen när tankarna kring ett examensarbete började snurra i huvudet på Jakob. Säkert var att han ville göra en skulptur av sig själv. Att det blev just praliner handlade mycket om att leka med förhållandet mellan fint och fult. 

Vilka tankar vill du väcka hos besökarna?

– Jag vill väcka tankar och fascination för kroppens insida. Jag ville ta fram något som var både vackert och påtagligt obehagligt. En skulptur är ett förevigande av en person, och det var precis det jag ville göra, föreviga mig själv, säger Jakob Westberg.

”En rolig resa”

Michaela Saax blev den som fick ta hand om fettet och tillverka pralinerna. Till vardags pluggar hon på gastronomiprogrammet i Umeå och för henne var det självklart att ställa upp när hon fick frågan. 

– Ur en kocks perspektiv har det varit jätteintressant att jobba med en råvara som man antagligen aldrig någonsin kommer att få arbeta med igen. Det är väldigt få som har fått jobba med människofett som produkt, så det har varit väldigt spännande och en rolig resa, säger Michaela Saax.

Smakar de likadant som vanliga praliner?

– Det tror jag inte, men vad vet jag. Det är ju skillnad på gris och ko i smaken på fettet, så det är antagligen likadant med en människa.

Skulle du vilja smaka en om du fick?

– Nej, det tror jag inte att jag skulle göra. Det räcker att ha arbetat med dem, konstaterar Michaela Saax.

– Jag kommer nog att provsmaka, men jag sparar det till framtiden, säger Jakob Westberg.

Hur känner du inför det?

– Jag känner att jag måste göra det bara för att ha gjort det, nu när jag ändå har möjligheten och tillgången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.