Foto: SVT

Region Västerbotten reagerar mot fjärrstyrda flyg

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten motsätter sig förslaget att etablera fjärrstyrd flygledning i Stockholm, något som kan innebära centralisering av statliga jobb och att tjänster försvinner från Umeå.

Snart kan flygtornet i Umeå komma att ersättas med kameror. Planen är att flytta flygledningen för fem flygplatser i Sverige till Arlanda. Luftfartverket och Swedavia har undertecknat en avsiktsförklaring som kan innebära en centralisering av statliga jobb till Stockholm. Region Västerbotten motsätter sig förslaget i en skrivelse till bland annat regeringen.

– Avsiktsförklaringen harmoniserar inte med vår tids digitala utveckling, utan går snarare i motsatt riktning, säger regionsrådet Erik Bergkvist (S).

Fjärrstyrda flygtorn

”Kan utföras från Västerbotten”

Erik Bergkvist och Anna Pettersson, regiondirektör vid Region Västerbotten, belyser i en skrivelse till Sveriges riksdag, LRV och Swedavia möjligheterna att stärka sysselsättningen och företagandet i hela Sverige, då digitaliseringen kan göra vissa verksamheter geografiskt oberoende.

– Fjärrstyrd flygledning kan lika gärna utföras från Västerbotten som Mälardalsregionen. Med tanke på regeringens tydliga ambitioner att öka utlokaliseringen av statliga jobb så borde man ta den här chansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrda flygtorn

Mer i ämnet