Foto: SVT

”Rimligt eller inte, det får andra bedöma”

Publicerad

Det finns en viss förståelse bland politiker i inlandet att de är med och subventionerar opera och teaterbiljetter. 

– Kulturen är viktig för varje ort och region och jag försvarar att vi är med och finansierar Norrlandsoperan och Västerbottensteatern, säger Lyckseles socialdemokratiska kommunalråd Lilly Bäcklund. 

Flera kulturarrangemang i länet är starkt beroende av skattebetalarnas pengar för att gå runt. Det rapporterar SVT idag. Till exempel täcker biljettintäkterna inte mer än fem procent av Norrlandsoperans kostnader. Resten – 95 procent och ungefär lika många miljoner – täcks av skattebetalarna.

Nu kommenteras uppgifterna av flera politiker. Lilly Bäcklund (S) i Lycksele menar att det inte finns några lämpliga lokaler i inlandet och att åka 13 mil mellan Lycksele och Umeå är inget avstånd för de lyckselebor som är intresserade av gå på opera.

Läs mer: Skattebetalarna får notan för dyrt kulturliv

Åseles kommunalråd Linnea Lindberg är kluven.  

– Jag förstår varför det är viktig ha operan och teatern men det är sällan vi tar del av deras verksamhet, säger hon. Det vore önskvärt att de gjorde mindre föreställningar som passade våra scener. 

”Rimligt eller inte, det får andra bedöma”

Norrlandsoperan och Västerbottensteatern ägs av Region Västerbotten och Umeå kommun och Skellefteås kommun. Nina Björby (S) ordförande i kulturberedningen på Region Västerbotten menar att det handlar om solidaritet. 

– Kulturen ingår för mig i välfärdssystemet och där har vi ett solidariskt utjämningssystem. Alternativet skulle ju ha varit att bara de som verkligen, verkligen har råd kan gå på opera eller teater. 

Är det rimligt att man ska subventionera med 1700 kr per biljett? 

– Jag vill inte ställa verksamheter mot varandra. Rimligt eller inte, det får andra bedöma. Jag tycker att det är självklart att vi ska ha ett utjämningssystem som gör att så många som möjligt kan få tillträde till opera, teater och annan verksamhet.

Nina Björby konstaterar att det är svårt att turnera med alla föreställningar och att det därför finns subventionssystem som gör att det ska bli billigare att turnera, eller att ta sig till föreställningar om det inte går att turnera. 

– Vi försöker så långt vi kan, med de medel vi har, att utjämna länet.  

Turnerar i inlandet

Tomas Wennström (S), ordförande i Kulturnämnden i Umeå menar att utan statliga medel och skattemedel är omöjligt att ha ett operahus. 

– En symfoniorkester består av 50 man kostar enorma pengar, säger han. En operaproduktion kostar mycket pengar och om vi inte subventionerar biljettpriserna har ingen råd att gå på opera. 

Anna Britta Lundberg (S) ordförande i Västerbottensteatern försvarar också att ha låga biljettpriser med hjälp av skattemedel. 

– En teaterföreställning kostar mellan en till två miljoner kronor att göra. Om vi inte täcker kostnader med skattemedel finns det bara en elit som har råd att gå på teater, säger hon. Det också ingår i vårt uppdrag att turnera i inlandet.

Gör ni det? 

– Ja, plus att vi ordnar gratis bussresor för att folk ska komma till Skellefteå och ta del av våra föreställningar, säger Anna Britta Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.