Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Moa Lindberg/SVT

SM-matcher flyttas fram på grund av bajsvatten: ”En chock för spelarna”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredag skulle de första kvalmatcherna i beachvattenpolo i SM hållas på Bölesholmarna i Umeå – där vattnet visat sig vara otjänligt. Nu ställs matcherna in efter ett beslut av Svenska simförbundet.

– Det är såklart en chock för spelarna, vi har sett fram emot det här i ett halvår, säger Umeås tränare Erland Hassler.

Under fredagseftermiddagen skulle de första matcherna ha spelats. Umeå kommuns vattenprov har tidigare visat att vattnet där är otjänt, något som kan orsaka problem för mage och tarm. Av den anledningen har Svenska simförbundet beslutat att skjuta upp tävlingarna till lördag.

– Vi fick en del kommentarer när lagen anlände där man kände en viss oro. Vi var med om liknande situation 2015 när många blev magsjuka, säger Stefan Keisu, talesperson Svenska simförbundet.

SM-veckan Umeå

Matcherna skjuts upp

På lördag kommer Umeå kommun att ta ett andra vattenprov. Vid elva-tiden kommer provresultatet – då avgörs om matcherna blir av.

– Vi kommer komprimera spelschemat och ta bort kvartsfinaler, säger Stefan Keisu.

Kanotpolo blir av

Förutom beachvattenpolo spelas även kanotpolo på Bölesholmarna. Enligt Eva Lindmark, ansvarig för SM i kanotpolo, kommer matcherna på lördag bli av som vanligt – trots bajsbakterier.

– Grejen är att vi sitter i kanoterna, det är inte alls på samma sätt som för beachvattenpolo, säger hon.

Uppdatering: Resultatet på vattenprovet, som kom under lördagen, visade att vattnet förbättrats och SM-tävlingarna kunde genomföras under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan Umeå

Mer i ämnet