Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare okända mejl till Umeå kommun visar att räntorna översteg Thoren Arenas budget. Se reportern svara på tre frågor om arenaaffären. Foto: Svt

Spelet bakom försäljningen av Thoren Arena – se Raja Thoréns mejl till Umeå kommun

Uppdaterad
Publicerad

I flera mejl till Umeå kommun argumenterar skolentreprenören Raja Thorén för att kommunen ska köpa hans arena för 260 miljoner kronor.

”I sann samarbetsanda satt jag i helgen och lekte med excel, jag försökte hitta argument till varför kommunen ska köpa arenan”, skriver han i ett av mejlen, där själva summorna är hemligstämplade.

Just nu är frågan om Umeå kommuns eventuella köp av Thoren Arena högaktuell. Flera politiska nämnder har redan sagt ja, men varken kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige har fattat beslut än.

Hälsan sviktar

Utåt sett har Raja Thorén hävdat att det är hans sviktande hälsa som är orsaken till försäljningen. Han har också tidigare uppgett att det inte finns något vinstintresse i bygget av arenan. Men i mejl som SVT begärt ut från kommunen framträder en annan bild.

Thoren arena

I ett delvis hemligstämplat mejl till tjänstemän på Umeå kommun skrev Raja Thorén under våren 2023 att räntan på arenabolagets lån översteg avkastningskravet. Därför ville han kunna pantsätta kommunens mark. Men diskussionerna slutar istället med att en överlåtelse till kommunen.

– För kommunen har det i det här ärendet varit viktigt att så långt som möjligt kunna påverka vem som arrenderar marken, säger Helen Nilsson, mark- och exploateringschef på Umeå kommun.

Thorengruppen betalar ”väldigt höga hyror”

Förutom frågan om räntan så skriver också Raja Thorén att Thorengruppen i vissa delar betalar en väldigt hög hyra till arenabolaget.

Enligt experter SVT pratat med kan det tolkas som ett dolt koncernbidrag, eller som ett sätt att förbättra värdet för eventuella långivare.

Ellen Ström som sitter i kommunstyrelsen för Vänsterpartiet blir mycket upprörd när hon ser mejlet.

– Det här är inte en part som vi borde samarbeta med. Det är en part som tar vinster från välfärden för att finansiera en idrottshall genom att höja sin egen hyra, säger Ellen Ström (V).

Men Raja Thorén slår i från sig kritiken.

– Thorengruppen betalar en marknadsmässig hyra för helt nybyggda lokaler i ett mycket bra läge i Umeå. Det finns inget dolt stöd till koncernmamman eller till koncerndottern, skriver Raja Thoren i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thoren arena

Mer i ämnet