Foto: SVT.

Moa stänger bloggen efter näthatet

Uppdaterad
Publicerad

Moa Gullbrand i Umeå väckte en het debatt förra veckan om vad man får eller inte får ha på sig på gymmet. Hon är chockad över det näthat som sköljde över henne – och som nu får henne att ta paus från sociala medier.

Det var i fredags som SVT Nyheter Västerbotten publicerade flera artiklar om klädkoder på gymmet. Bland annat intervjuade vi 24-åriga Moa Gullbrand som blev stoppad på sitt gym efter att ha tränat i sporttopp och tights. Moa visste att hennes berättelse skulle väcka diskussion.

– Reaktioner är bra, för jag ville att frågan skulle diskuteras. Men jag har fått så oändligt mycket hat – jag trodde aldrig att det skulle bli så! säger Moa.

Även om de flesta stöttat henne så haglade också negativa kommentarer in, både på Facebook, Instagram och hennes egen blogg. Hon har fått en egen tråd på Flashback som bara handlar om hur ful och äcklig hon är.

– Jag blir jätteledsen över det. Jag förstår att vissa inte håller med, men många skriver så otroligt taskiga saker. Jag blir arg, för på grund av att jag är kvinna verkar de rikta sig direkt mot mitt utseende och att jag bara söker uppmärksamhet. Många tror att jag tagit kontakt med medierna, men det är ju dom som tagit kontakt med mig, säger Moa.

Tar paus

Hon har haft sin blogg i flera år – nu tar hon en paus.

– Jag har stängt ner Instagram, Facebook, min blogg! Jag måste låta det här vara och lugna ner sig en stund, säger Moa.

Att hon nu berättar om näthatet gör hon för att få folk att tänka till innan de postar saker på sociala medier.

– Jag tycker kommentarerna har hårdnat på senaste tiden, det blir bara värre och värre. Om man tänkt skriva nått kan man tänka: skulle jag kunna stå för det här inför min mamma eller syster? Om svaret är nej – varför skriva det på internet? säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.