Foto: SVT

Star Trek fyller 50: Följ med hem till fantasten

Uppdaterad
Publicerad

Captain Kirk, Mr Spock och doctor McCoy. Låter namnen bekanta? I år fyller Star Trek 50 år och världen fortsätter att fascineras av rymdberättelsen som utforskar vad ingen utforskat tidigare.

Det har gått 50 år sen Gene Roddenberry skapade Star Trek, men konceptet fortsätter att utvecklas. I sommar kom det en ny Star Trek-film och tidigt nästa år har den nya serien Star Trek Discovery premiär i USA.

Star Trek är också en av de tv-serier som har starkaste fan-kulturen. Joakim Mäki är en av grundarna till Umeå förening för science fiction och han tror att framgången beror på seriernas många filosofiska dilemman.

– Det finns till exempel ett avsnitt av The Next Generation där det finns en ras där alla är könlösa. Men då bestämmer flera personer att de vill ha en sexualitet och då uppstår diskussioner kring ifall människor ska få välja sin egen sexualitet, berättar Joakim Mäki.

En utopisk framtidsvärld

Star Trek utvecklades snabbt från originalseriens 79 avsnitt och totalt finns nu 716 avsnitt av fem olika tv-serier. Utöver serier har det hunnit bli 13 filmer, och ett helt gäng spel och böcker.

I serien målas en utopisk framtidsbild upp där det är fred på jorden och där hudfärg eller kön inte spelar någon roll i samhället. Något som också har fascinerat tittarna.

– Människor kanske inte känner att de passar in och då får de känna att det finns en dröm om ett bättre samhälle, säger Joakim Mäki. Nu för tiden är det mycket bättre, men nördar har ofta varit mobbade och här kanske man får känna att det finns en bättre värld.

Ett exempel på jämställdhet är Lieutenant Uhura som på 60-talet spelades av skådespelerskan Nichelle Nichols. Då var det ovanligt med mörkhyade skådespelare på tv och bland annat Martin Luther King sägs ha uppskattat hennes roll.

– Hon var en jättestor förebild för många svarta i USA. Hon var ingen uppasserska som tjänade de vita utan hon var en egen person med ett eget yrke.

Ny serie i höst

1977, elva år efter premiären i USA, visades Star Trek för första gången på SVT. Joakim Mäkis favoritavsnitt av originalserien är ”City on the edge of forever” och 1.33 miljoner svenskar såg avsnittet på SVT när det sändes 1977.

I januari väntas den nya serien Star Trek Discovery ha premiär i USA. Den ser man fram emot på Umeå förening för science fiction där all form av sci-fi brukar diskuteras och där Star Trek har en självklar plats.

– Jag fick en red shirt av mina kompisar, säger Joakim Mäki. Ofta var det huvudkaraktärerna och en kille i röd skjorta som teleporterades ner till en planet och han med röd skjorta dog för att visa att det var farligt på planeten.

Det låter olycksbådande för dig?

– Jag vet inte. Kompisarna tog gulduniformerna och den blåa och jag fick den här, säger Joakim Mäki och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.