Foto: SVT

Stjärnförvärv till Umeå BSKT

Uppdaterad
Publicerad

I eftermiddags avslöjades Umeå BSKT sitt nya stjärnförvärv – pointguarden Rudy Mbemba.

29-årige Rudy Mbemba har en gedigen meritlista och klubben beskriver honom som en av de bästa svenska basketspelarna genom tiderna.

– Vi är såklart jätteglada att han vill spela med oss, säger Luca Romano, sportchef för Umeå BSKT.

Mbemba har tidigare spelat för Guerino Vanoli i Italien, Frankfurt Skyliners i Tyskland, La Palma i Spanien och kommer senast från spel i marockanska A.S.S. Sale.

I början av hösten tränade Mbemba med Dolphins i Norrköping, men parterna kom inte överens och förhandlingarna avslutades.

Hoppas vända trenden

2014 blev 29-åringen avstängd under två år efter att ha missat flera dopingkontroller. Nu gör han alltså comeback i svenska ligan och spelar med Umeå BSKT.

Stjärnan tror själv att uppehållet gjort att han tar basketen mer seriöst än han gjorde för några år sen.

Umeå BSKT har haft det tufft denna säsong och har endast vunnit en av tio matcher. Något som Rudy Mbemba hoppas kunna vända.

– Jag ska försöka hjälpa killarna att nå sin potential i spelet. Mitt mål är att försöka vinna och se till att de andra spelar bra, säger Mbemba.

”Laget kan behöva en boost”

Hur känns det att spela för Umeå BSKT?

– Det känns verkligen bra. Jag ser fram emot att börja på en gång. Jag ser att laget kan behöva en extra boost, och jag tror att jag kan vara den. Det ska bli kul att hjälpa laget, säger Mbemba.

Vad tror du att du kan bidra med?

– Försvarsspelet först och främst. Och jag tror ledarskap är det viktigaste. Jag har kollat hur de spelar, och de har bra spelare som kan spela, men det är nånting som gör att de inte får ihop det. Det är där jag känner att jag kommer in och kommer kunna leda laget med min erfarenhet, säger Mbemba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.