Storuman ingår avtal med SAAB – planerar fjärrstyrt flygtorn

Uppdaterad
Publicerad

Saab och Storuman kommun är överens. Nu planeras det för fullt för att etablera ett fjärrstyrt flygtorn i kommunen med fjärrstyrning som är anpassat för mindre flygplatser i regionen.

Saab och Storumans kommun har ingått en avsiktsförklaring med varandra att etablera vad man kallar världens första fjärrstyrda flygtorn med digitala flygplatstjänster för mindre flygplatser. Det innebär att de två aktörerna nu planerar att förlägga flyginformationstjänster som en del av Remote Tower Center Norr till Storuman.

– Vi ser det möjligt att anpassa den teknik och kunskaper som byggdes upp under resan med RTC i Sundsvall mot en väl fungerande Remote Tower lösning för regionala mindre AFIS flygplatser. De finns ett ökat intresse från flygplatser att övergå till fjärrstyrning och digitala lösningar, säger Johan Klintberg, CEO på Saab Digital Air Traffic Solutions.

Fjärrstyrda flygtorn

LÄS MER: Kritik mot fjärrstyrda flygtorn

I ett pressmeddelande berättar man att RTC Sundsvall blev världens första central för flygtrafikledning år 2015, men nu ska den tekniken testas mot mindre flygplatser. I praktiken innebär det att vanliga flygledartorn ersätts med fjärrstyrda flygtorn med kameror som styrs från en gemensam central, det som ett grepp i en effektivisering av flygledarverksamheten runt om i landet.

Saab Digital Air Traffic Solutions är samägt mellan Saab och Luftfartsverket som bildades i juni förra året.

LÄS MER: Kommunalrådet (C): ”Finns goda förutsättningar på Storuman flygplats”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrda flygtorn

Mer i ämnet