Tomas Mörtsell (C), kommunalråd i Storuman Foto: SVT

Kommunalrådet (C): ”Finns goda förutsättningar på Storuman flygplats”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2012 har Storumans kommun arbetat för att få fjärrstyrning av flygledartorn till kommunen, och idag offentliggjordes en avsiktsförklaring med Saab, ett glädjebesked menar kommunalråd Tomas Mörtsell (C).

Saab och Storumans kommun ingick idag en avsiktsförklaring att etablera världens första fjärrstyrda flygtorn med digitala flygplatstjänster för mindre flygplatser i kommunen. Det innebär att de två aktörerna nu planerar att förlägga flyginformationstjänster som en del av Remote Tower Center Norr till Storuman.

Tekniken är avsedd för mindre flygplatser i regionen, som till exempel Hemavan, Vilhelmina och Arvidsjaur. Rent tekniskt skulle mindre flygplatser i hela Sverige kunna styras från det nya tornet, men var det planerade fjärrstyrda flygtornet kommer placeras är dock inte bestämt ännu, det berättar Storumans kommunalråd Tomas Mörtsell (C) för SVT.

Fjärrstyrda flygtorn

– Det krävs bra bredband och troligen också ett bra skalskydd, så placeringen blir utifrån de kraven. Det måste inte vara på en flygplats, men det finns goda förutsättningar på Storumans flygplats, säger Mörtsell.

LÄS MER: Reaktioner: ”Varför ska vi skicka allt folk till Fjollträsk?”

Hemavans flygtorn flyttas

Första steget i satsningen blir en ombyggnation av Hemavans flygplats som är tänkt att fjärrstyras i framtiden. Bland annat ska flygledartornet flyttas en bit för att skapa bättre ytor för flygplan att landa på.

Kommer några arbetstillfällen gå förlorade i och med detta?

– Det kan bli så, men det återstår att se. Tekniken måste verifieras, men tanken med ett Remote Center är att det ska bli en effektivare drift. Då kan det bli så att folk får andra arbetsuppgifter, säger Mörtsell.

– Jobbfrågan är ett argument som varje flygplats måste ta själv. Framförallt för mindre flygplatser så känner jag inte till någon flygplats utöver Swedavia som går runt ekonomiskt, utan redovisar underskott på driften. På sikt blir det ganska jobbigt för kommunerna som driver de flygplatserna.

LÄS MER: Riksdagsledamoten vill ha svar från ministern om fjärrstyrningen

Oklart när bygget påbörjas

Tror du att fjärrstyrningstekniken med kamera blir säker?

– Det har man redan visat i Sundsvall, Timrå och Örnsköldsvik, så absolut!

Än är det inte klart när ett fjärrstyrt flygtorn kommer att byggas i Storuman.

– Vi ska snart bygga om Hemavan som första steg, men det här får ta den tid det tar. Det har varit viktigt med den här avsiktsförklaringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrda flygtorn

Mer i ämnet