Arkivbild. Anders Ågren (M), vice ordförande i kommunalstyrelsen och kommunalstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S). Foto: SVT

Umeå kommun vill stoppa Luftfartsverkets planer

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) och Anders Ågren (M), vice ordförande i kommunstyrelsen har skickat ett formellt brev till Luftfartsverket för att understryka den starka kritik som de även tidigare framfört gällande Luftfartsverkets planer på att fjärrstyra flygtrafiken till och från Umeå airport.

Umeå kommun vill härmed med detta brev påtala stor oro gällande Luftfartsverkets beslut om att fjärrstyra Umeå Airports flygledning från Arlanda Airport. Umeå kommun ställer sig även kritisk till den process som föranlett beslutet rörande avsaknaden av transparens mot övriga samhället vad gäller konsekvenser av beslutet. Det framgår däribland att Länsstyrelsen i Västerbotten som har rollen som civil krisberedskapsmyndighet ej fått ta del av beslutsunderlag”.

Så inleder man brevet till Luftsfartsverket där kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande har gemensamt riktat kritik mot planerna på att börja fjärrstyra Umeås flygplats, en av flera i landet som ingår i planerna.

Fjärrstyrda flygtorn

Har länge planerat att framföra kritiken

Anders Ågren berättar att man redan för någon vecka sedan påbörjade skrivelsen som en formell kritik emot Luftfartsverkets fjärrstyrningsplaner.

– Vi har yttrat oss i detta tidigare och nu är det högst aktuellt. Nu vill vi understryka kommunens negativa syn på förslaget, och ni på SVT har också förtjänstfullt uppmärksammat detta, säger Ågren till SVT Nyheter Västerbotten.

”På punkt efter punkt innebär det negativa saker”

I skrivelsen riktar kommunen sin kritik främst mot säkerheten och funktionsdugligheten kring flygplatsen, men även de påstådda besparingarna.

– En av de absolut främsta invändningarna vi har att det är det är ett tämligen oprövat system i den omfattning man nu har tänkt sig. Vi har också noterat att piloterna är väldigt kritiska till de här beslutet. Utifrån det som kom fram i ert tv-inslag om att det är högst oklart om det ens blir några besparingar, vilket de har hävdat, var också en viktig del i det hela. På punkt efter punkt innebär det negativa saker. Vi måste från kommunledningen gång på gång understryka att vi tycker att man ska ompröva beslutet, menar Ågren.

I brevet från Umeå kommun påpekar man att det skulle vara en stor säkerhetsrisk att börja fjärrstyra flygen till och från flygplatsen. ”I en omvärld med ökad osäkerhet genom exempelvis dataintrång och IT-attacker förefaller beslutet om centrering av denna funktion påfallande sårbart.”

Läs även: Piloten: ”Flygplatsen kan tvingas stänga”

”Stämmer inte överens med regeringens ambitioner”

Vad förväntar ni er att Luftfartsverket svarar på detta?

– Vi hoppas att de tar till sig av kritiken. Än finns det möjlighet att ändra sig. Sedan stämmer det heller inte inte alls överens med regeringens ambitioner att decentralisera och flytta ut arbetstillfällen i landet – här gör man tvärtom och flyttar istället arbeten till Arlanda, säger Anders Ågren.

Tror ni det är möjligt att häva beslutet om att fjärrstyra?

Ja, alla beslut går att omprövas. Vi hoppas naturligtvis att de tar sitt förnuft till fånga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrda flygtorn

Mer i ämnet